ALTERNATIV TRANSPORT: Etter at gummibåten fikk motorstopp, måtte Delta-gruppa ta seg til Utøya i to private båter. Foto: JAN BJERKELI / REUTERS / SCANPIX
ALTERNATIV TRANSPORT: Etter at gummibåten fikk motorstopp, måtte Delta-gruppa ta seg til Utøya i to private båter. Foto: JAN BJERKELI / REUTERS / SCANPIXVis mer

- Beredskapstroppen ville vært et lett bytte

Det sier Delta-gruppas leder om da gummibåten fikk motorstopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da politiets gummibåt stanset og tok inn vann på vei mot Utøya, ville politifolkene om bord vært et lett bytte for det man trodde var mellom tre og fem skyttere på øya, sier lederen for beredskapstroppen.

- Helt klart, vi og alle de andre på fjorden ville ha vært «sitting ducks». Men det var bare én båt der, og vi måtte komme oss over. På forhånd hadde mannskapene vurdert risikoen og akseptert denne, sier Anders Snortheimsmoen til Dagsavisen.

Den røde politibåten var ikke dimensjonert for ti mann med full utrustning, og fikk motortrøbbel og begynte å ta inn vann på vei over mot Utvika. Til alt hell kom sivile beredskapstroppen til unnsetning.

Snortheimsmoen sier hva som helst kunne skjedd hvis de sju politifolkene fra beredskapstroppen og tre kolleger fra Nordre Buskerud politidistrikt hadde havnet i vannet.

- Men gutta mine er godt trent, så jeg er rimelig trygg på at de hadde klart seg, kastet av seg deler av utstyret og svømt i land. Det er ikke båten som driver gutta mine, men kampviljen, sier han.

(NTB)