Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beredt på å reagere raskt

Erna har en hemmelige kriseplan mot oljeprisfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oljeprisfallet har satt regjeringen i kriseberedskap. Det fortalte statsminister Erna Solberg (H) i sin tale til drøyt 1200 gjester under NHOs årskonferanse i Den Norske Opera i dag.

Oljeprisen tok seg opp torsdag. Etter en forsiktig start gikk et fat nordsjøolje for 51,31 dollar en drøy time etter Oslo Børs åpnet, ifølge NTB. Tirsdag åpnet børsen med en pris på nordsjøolje på under 50 dollar fatet. Det var første gang siden mai 2009. Selv om prisen har tatt seg opp etter det, har det dramatiske prisfallet rystet norsk økonomi.

Prisen er omtrent halvert siden i sommer.

- Kommer til å reagere raskt Norsk økonomi er i omstilling - oljeindustrien skal ikke lenger skal være motoren for den norske økonomien, slo statsministeren fast i sin tale. Jo mer varig prisfallet blir, desto raskere må Norge håndtere den langsiktige omstillingen, sa Solberg i talen.

- Dersom endringen skjer raskere enn det vi nå merker, kan det bli aktuelt med tiltak fra regjeringen, sa statsministeren.

I talen understerket hun at regjeringen følger situasjonen tett og er i høy beredskap.
- Hvis situasjonen tilsier det, kommer vi til å reagere raskt. Dersom det blir behov for kortsiktige løsninger, er det viktig at det ikke kommer i konflikt med langsiktige behov og løsninger, sa Solberg.

Hemmelig krisepakke Da Solberg møtte pressen i en pause, ville hun ikke si hva regjeringens planlagte krisetiltak går ut på.

- Det er også viktig at den omstillingen vi skal igjennom, gjennomføres. Vi må stimulere til nye bedrifter, nye arbeidsplasser og flere bein og stå på. Men hva vi skal legge inn i den pakken, vil jeg ikke si noe om.

- Hva må til før dere iverksetter krisetiltakene?

- Det at dette får sterke konsekvenser. Det dreier seg selvsagt om arbeidsledighetstall og prognoser om hvor lenge denne nedgangen i oljeprisen vil vare. Og det er selvsagt analyser vi må forholde oss til hele tiden.

- Det er ingen minstepris?

- Nei