Beredt til å gå

- Jeg kommer ikke til å true med å trekke meg. Men det er opplagt at landsmøtet i SV kan komme til den konklusjon at jeg bør gå av. Jeg er beredt på at det kan komme opp, og jeg er forberedt til eventuelt også å ta konsekvensen av det, sier SVs leder Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det som kommer til å bli det springende punkt på landsmøtet, er om partiet kan leve med at det sier klart ifra hva som er SVs syn, samtidig som alle vet at jeg har tvilt meg fram til motsatt konklusjon, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

SVs stortingsgruppes solo-opptreden og støtte til NATOs bombeangrep på Jugoslavia - stikk i strid med SVs program - er nå i ferd med å rive partiet i filler. Halvannen uke før landsmøtet i SV vokser kritikken mot partileder Kristin Halvorsen og utenrikspolitisk talsmann Erik Solheim.

  • I går truet SVs pensjonerte dronning Hanna Kvanmo med å melde seg ut av partiet dersom landsmøtet vedtar støtte til NATOs bombing.
  • Nå varsler både Sosialistisk Ungdom (SU) og flere av fylkeslagene i SV at de vil komme med knallhard kritikk av partiledelsen og stortingsgruppa på landsmøtet. Flere vurderer å pålegge stortingsgruppa munnkurv i denne betente saken.
  • Flere fylkeslag og SU kommer også til å ta opp igjen forslaget om å fjerne Erik Solheim som partiets utenrikspolitiske talsmann.

Snu eller gå av

SV-veteran og tidligere partileder Stein Ørnhøi vurderer situasjonen i partiet som svært alvorlig, og mener Kristin Halvorsen nå i realiteten står overfor to valg:

- Hun må ombestemme seg i sak, eller vurdere sin stilling. Jeg mener stortingsgruppa ikke kan leve med et vedtak som strider mot partiprogrammet og som et landstyre mener er feil. Partiet kan ikke leve med en partiledelse som ikke respekterer flertallsprosesser, sier Ørnhøi.

- Men Kristin Halvorsen har en sterk stilling i partiet, derfor håper jeg inderlig at hun innser at hun har tatt feil når det gjelder NATOs bombing på Balkan.

Halvorsen presset

Seint i går kveld møtte Dagbladet en meget sliten og presset Kristin Halvorsen i et påsketomt Storting. Hun hadde tilbrakt hele dagen foran telefonen og faksmaskinen, i et forsøk på å roe ned og å rydde opp i den krisa som er i ferd med å splitte partiet.

Men til tross for massiv kritikk, hun har ikke tenkt å snu i denne meget betente saken:

- Alle ser jo hva slags alvorlig situasjon dette er for partiet. Dette er en sak som har gått inn i sjela på de fleste av oss, og som har krevd nattesøvnen min fra oktober og fram til i dag. Jeg har vært i kjempetvil, men har handlet ut fra egen overbevisning, sier hun.

- Det er en meget kritisk situasjon i Kosovo, og har vært det i snart ti år. I oktober var det 250000 mennesker på flukt, og vinteren sto for døra. Det hadde vært en humanitær katastrofe allerede i oktober hvis man ikke hadde truet Milosevic til forhandlingsbordet, mener Halvorsen.

- Ingen synes denne situasjonen er lett, men alternativene mangler. Dette er ikke et valg mellom krig og fred, men mellom krig og krig. Og jeg kan ikke se at det er kommet noen nye argumenter som ikke støtter den analysen. Det er derfor ikke mulig for meg å gjøre botsøvelser på landsmøtet, sier Halvorsen.

IKKE NOE ALTERNATIV: -Dette er ikke et valg mellom krig og fred, mener SV-leder Kristin Halvorsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer