- SOM JULEKVELDEN PÅ... Årets første snø har dekket Oslo i hvitt. Vegtrafikksentralen oppfordrer bilister til å ta seg bedre tid og passe på kjøreforholdene når de beveger seg inn i morgenrushet. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
- SOM JULEKVELDEN PÅ... Årets første snø har dekket Oslo i hvitt. Vegtrafikksentralen oppfordrer bilister til å ta seg bedre tid og passe på kjøreforholdene når de beveger seg inn i morgenrushet. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

- Beregn bedre tid og kjør forsiktig

Snøen lavet ned i Oslo i natt. Det kan skape trøbbel i morgentrafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du informasjon om trafikkhendelser eller bilder? Kontakt Dagbladet på telefon 24 00 00 00, e-post 2400@db.no eller sms/mms 2400.

(Dagbladet): Et lavtrykksområde har ført til snø og sludd over store deler av Sør-Norge, og den første hvite teppet har lagt seg over Oslo og omegn i løpet av natta.

Alt tilgjengelig brøytemannskap er nå ute på veiene for å lindre rushtrafikken i morgentimene.

- Folk må beregne bedre tid i dag, dette er årets første snøvær i Oslo. Den kommer alltid som julekvelden også videre, sier vaktoperatør Anders Ostorp ved Vegtrafikksentralen til Dagbladet.

Ostorp sier brøytemannskapene har «god kontroll» på situasjonen, men pågående snøvær - særlig over områdene nord for hovedstaden - gjør situasjonen litt mer hektisk. De håper å kunne holde disse hovedveiene åpne med kontinuerlig brøyting.

- På grunn av at det fortsatt snør enkelte steder, kan noen oppleve at det ikke er brøytet akkurat der de bor. Men alt er ute og holder på, sier Ostorp.

I tillegg til Oslo har Meteorologisk institutt utstedt et OBS-varsel for Aust- og Vest-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus og Buskerud på grunn av de vanskelige kjøreforholdene.

- Tilpass farten Vegtrafikksentralen minner om at det er ett år siden sist snøfall, og at kjøreferdighetene på føret kan være rustne. Ta deg god tid, lyder oppfordringen.

- Du må tilpasse farten og bli vant med forholdene. Hold avstand, sier Onstorp.

Ifølge Statens vegvesen viser statistikken at det er flest ulykker i vinterhalvåret i overgangen mellom høst og vinter.

- Man skal være forsiktig med å spekulere, men det kan virke som om vi trenger tid på oss til å justere både fart og kjørevaner til vinterforhold, sier avdelingsdirektør i Akershus, Nils-Erik Bogsrud i Statens vegvesen.

Nattas snøvær har ført til en del mindre hendelser med fastkjørte vogntog uten kjetting på hjulene i Oslo-området, sier politiet, som så langt ikke forventer veldig kaotiske tilstander når tusenvis av bilister nå inntar veiene.

- Det har så langt ikke vært noen alvorlige hendelser. Hovedveiene er brøytet og bløte uten snødekke. Om det holder seg vil trafikken gå som normalt, sier operasjonsleder Marianne Grinaker ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Smelter bort Den som hadde håpet at situasjonen signaliserte starten på en hvit jul kan bli skuffet. Snøværet er i ferd med å gi seg, og høyere temperaturer utover uka fører til at det trolig vil smelte bort, opplyser Meteorologisk institutt.

- Dette vil avta utover dagen, og har allerede avtatt en del. Været skyldes et lavtrykk over Oslo-området, og det er nå på vei til å bevege seg østover mot Sverige, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss til Dagbladet.

- Snøen blir nok liggende i dag og i morgen på dagen, men om kvelden stiger temperaturene og nedbøren kan komme i form av regn. Det er store sjanser for at mye av snøen vil forsvinne i løpet av fredagen, legger Foss til.

HVITT: Snøen har lavet ned i Oslo i hele natt.   
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
HVITT: Snøen har lavet ned i Oslo i hele natt. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer