Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny forskning:

Beregner 36 sivilisasjoner i verdensrommet

Nye beregninger fra forskere viser at det kan være 36 andre sivilisasjoner i vår galakse, som vi kan være i stand til å kommunisere med.

TAKE-OFF: SpaceX skytes opp ved NASAs Kennedy Space Center i Florida 23. mai i år. Om bord satt de to astronautene Robert Behnken og Douglas Hurley. Foto: Bill INGALLS / NASA / AFP
TAKE-OFF: SpaceX skytes opp ved NASAs Kennedy Space Center i Florida 23. mai i år. Om bord satt de to astronautene Robert Behnken og Douglas Hurley. Foto: Bill INGALLS / NASA / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): De er kanskje ikke grønne menn, og det er langt fra sikkert at de vil ankomme jorda i flyvende tallerkner. Men forskere mener nå at det er sannsynlig at det finnes 36 andre sivilisasjoner med intelligent liv, og som kan være i stand til å kommunisere med hverandre.

- Jeg synes dette er ekstremt viktig og spennende fordi det er første gang vi virkelig har beregnet dette nummeret med aktive, intelligente, kommuniserende sivilisasjoner vi potensielt kan kontakte og finne ut om det er annet liv i universet. Det spørsmålet er blitt stilt i tusenvis av år, og er ennå ikke besvart, sier professor i astrofysikk ved University of Nottingham og medforfatter av den nye studien, Christopher Conselice, til The Guardian.

UTSIKT: NASA har publisert en video av sand fra Sahara, som treffer Kanariøyene. Reporter: Christian Wehus. Video: NASA. Vis mer

Drake-ligningen

Studien tar utgangspunkt den matematiske formelen Drake-ligningen. Den ble lagt fram av astronomen Frank Drake i 1961 og tar for seg sju faktorer for sannsynlighetene for at beboelige planeter med intelligent og kommuniserende liv skal kunne finnes. Disse faktorene omfatter blant annet antallet stjerner som blir dannet i galaksen hvert år og tidsrommet det er sannsynlig at en sivilisasjon vil sende ut påviselige signaler. Men få av faktorene er målbare.

- Beregninger basert på Drake-ligningen har strukket seg fra null til noen få milliarder sivilisasjoner. Det er mer et verktøy for å tenke gjennom disse spørsmålene, heller enn noe som faktisk kan bli løst, sier Conselice.

Han og kolleger sier at de derfor har raffinert formelen med nye data og antakelser. Funnene er presentert i en ny artikkel i tidsskriftet The Astrophysical Journal.

- Vi har antatt at intelligent liv vil oppstå på andre planeter slik det har skjedd på jorda, så innen noen få milliarder år vil liv oppstå som en naturlig del av evolusjonen, forklarer Conselice til The Guardian.

6120 år

Med dette utgangspunktet har forskerne konkludert med at det er mellom fire og 211 sivilisasjoner i Melkeveien i dag. Og det aller mest sannsynlige antallet intelligente sivilisasjoner er 36.

- Dersom intelligent liv oppstår på en vitenskapelig måte - ikke bare veldig tilfeldig eller på en veldig unik måte - så vil vi forvente minst så mange sivilisasjoner i vår galakse, sier Conselice.

Han understreker at dette er spekulasjon, men han tror også at romvesener andre steder vil ha likheter til oss her på jorda.

Selv om vi sender signaler ut i verdensrommet, kan det ta lang tid å få svar tilbake - minst 6120 år, ifølge forskerne.

- De vil være ganske langt borte. Vår beregning viser at den nærmeste er 17 000 lysår unna. Dersom vi finner noe nærmere, kan det være en god indikasjon på at eksistensen til kommuniserende sivilisasjoner er mye lenger enn noen få hundre år, og at en intelligent sivilisasjon kan vare i tusenvis eller millioner av år. Jo mer vi finner nærme oss selv, jo bedre ser det også ut for overlevelsen til vår egen sivilisasjon, sier Conselice.

- Mulig

En annen ekspert, professor Oliver Shorttle ved University of Cambridge, var ikke involvert i studien. Han sier til avisa at flere av faktorene i Drake-ligningen fortsatt er for dårlig forstått til at det er mulig å gjøre beregninger som dette.

- Hvis vi utviklet oss på denne planeten, så er det mulig med intelligent liv i andre deler av universet også, sier professor Patricia Sanchez-Baracaldo ved University of Bristol.

MYSTISK PLANET: Bepicolombo er sendt ut i verdensrommet, og har en lang reise foran seg. På sju år skal den legge bak seg åtte millioner kilometer for å utforske den minst utforskede planeten i vårt solsystem. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!