Beregner vannbomber for å utløse skredet

Svaret kommer mandag. Ordføreren: - Geologene skjønner ikke hvorfor ikke Mannen har rast nå.

 VURDERER VANNBOMBING:  Fra venstre Brigt Sandal, NVE, sjefgeolog Lars Harald Blikra, Åkneset/Tafjord Beredskap og ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune under fortsatt rasfarlige Mannen.  FOTO: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET.
VURDERER VANNBOMBING: Fra venstre Brigt Sandal, NVE, sjefgeolog Lars Harald Blikra, Åkneset/Tafjord Beredskap og ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune under fortsatt rasfarlige Mannen. FOTO: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det rasfarlige området under det bevegelige fjellet Mannen i Romsdal vil være totalt avsperret fram til mandag i første omgang.

Da skal beredskapsgruppen med alle faginstanser og myndigheter ha et nytt møte om situasjonen, og hva som skal skje - eller ikke - i nærmeste framtid.

- Mandag skal NVE legge fram tekniske og økonomiske beregninger for vannbombing med helikopter over sprekkene i Mannen. Det er ikke noe realistisk tema å utløse et skred med sprengstoff, sier ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma kommune til Dagbladet.

 VANNBOMBING:  NVE vurderer å "bombe" sprekkene Mannen med vann fra sekk under helikopter for å utløse ras. Her et vannbombe-helikopter i aksjon mot skogbrann i Bjelland i Marnardal i Vest-Agder sommeren 2009. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix.
VANNBOMBING: NVE vurderer å "bombe" sprekkene Mannen med vann fra sekk under helikopter for å utløse ras. Her et vannbombe-helikopter i aksjon mot skogbrann i Bjelland i Marnardal i Vest-Agder sommeren 2009. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix. Vis mer

NVE skal blant annet legge fram en beregning over hvor store mengder vann som skal til for å «sprenge» de om lag 120 000 kubikkmetrene med stein ned i bunnen av dalen i en kontrollert operasjon.

Ingen juleløfter Nå holder Sivilforsvaret vakt og sørger for at ingen får komme inn i det farlige området.

- Kan de 11 evakuerte beboerne planlegge julefeiring hjemme ?

- Det kan jeg ikke si noe om nå. Det blir i så fall være spekulasjoner. Alle har fått mer permanente boforhold mens situasjonen er som den er, og det går bra med dem. Mandag håper vi å komme nærmere et svar på når jernbanen og veien forbi det utsatte området kan åpnes igjen, sier ordføreren.

Senket 20 meter Det var 22. oktober at alle beboere, to- og firbeinte, under det rasfarlige fjellet måtte flytte hjemmefra.

28. oktober beveget fjellet seg på det meste, da med fem centimeter i løpet av et døgn i øvre og midtre del av sprekken.

Allerede i 2008 varslet Norges geologiske undersøkelse (NGU) om skredfare fordi fronten av fjellet hadde glidd ut og senket seg mellom 15 og 20 meter.

Her har Norges Geotekniske Institutt (NGI) oppsummert de største kjente skredene i Norge.
 
Nå er det oppholdsvær og minusgrad, og bevegelsene er nede i en halv centimeter i døgnet.

- Geologene var sikre Og etter at alle norske øyne og etterhvert media ute i verden fulgte tett med på hva som kunne skje med fjellet, har det vært stille den siste uka.

- Har det vært overilt å sette i verk de tiltakene som ble gjort ?

- Nei, over hodet ikke. Norske og italienske geologer var sikre på at raset ville komme da. Og de er like uforstående nå til at det ikke har skjedd, sier ordfører Lars Olav Hustad til Dagbladet.

 DET RASFARLIGE OMRÅDET:  Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet.
DET RASFARLIGE OMRÅDET: Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet. Vis mer