«Berettiget harme» ga lavere straff

De tre som er tiltalt for drapet på torpedoen Eivind Johansen, fikk lavere straff fordi retten mener at de handlet i «berettiget harme».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre menn ble i Oslo tingrett fredag dømt til seks, fire og to års fengsel for forsettlig drap og medvirkning til forsettlig drap på torpedoen Eivind Johansen. Han ble drept i lokalene til MC-klubben Untouchables i Oslo.

De tre ble også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til den dreptes datter og 50.000 kroner i oppreisning til den dreptes samboer.

Alle tre har tidligere hatt tilknytning til MC-miljøet. Ingen av de tre tiltalte møtte i retten da dommen ble forkynt fordi de har mottatt trusler om drap i forbindelse med domsavsigelsen, ifølge advokat Tore Ihlebæk.

Pengeinnkreving

Minstestraffen for forsettlig drap er seks år. Det gjelder også for medvirkning til forsettlig drap.

- Alle tre ble dømt til lavere straffer enn påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om, fordi flertallet, de to meddommerne, mente de tre handlet i berettiget harme, sier Tore Ihlebæk til NTB.

Han forsvarer 27-åringen som var hovedtiltalt i saken.

Flertallet i retten besto av de to legdommerne, mens rettens administrator, tingrettsdommer Randi Carlstedt, var av en annen oppfatning.

Hendelsesforløpet før drapet skal ha vært at Johansen ankom klubblokalene 12. desember 2000 i forbindelse med en pengeinnkrevingssak. Johansen var i miljøet kjent som en hard og kompromissløs pengeinnkrever. De tiltalte har forklart at de fryktet Johansen.

Tre våpen

Johansen snakket med 27-åringen da han ankom lokalet og en uoverensstemmelse skal ha ført til at Johansen slo til 27-åringen. Ifølge 27-åringens forklaring skal Johansen også ha sparket ham flere ganger.

De tre tiltalte skal senere ha gått til en annen etasje enn Johansen. Der fikk 27-åringen vite at Johansen hadde ropt at plassen måtte ryddes fordi det skulle bli mye blod.

De tre som er dømt, sto sammen øverst i en trapp. 27-åringen skal ha avfyrt skuddene da Johansen var på vei opp trappen. Også de to andre dømte hadde sine våpen rettet mot Johansen da 27-åringen skjøt mot Johansen. Retten finner det bevist at det var 27-åringen som påførte Johansen de dødelige skuddene.

Mulig anke

Etter drapet ble Johansens lik lagt i en bil som senere ble kjørt til Roa der liket ble funnet. De tre tiltalte meldte seg for politiet selv.

27-åringen har nektet straffskyld fordi han skjøt Johansen i frykt for sitt eget liv.

- Vi må gå gjennom dommen før vi vurderer om vi skal anke, men det er slett ikke utenkelig at vi anker skyldspørsmålet, sier Tore Ihlebæk.

Forsvareren til 30-åringen, advokat Oscar Ihlebæk, sier at også de vurderer å anke dommen.

- Det er stor mulighet for at vi anker. Jeg mener dette er et klassisk nødverge-tilfelle, sier Ihlebæk til NTB.

Vurderer anke

Advokat Sverre Næss som forsvarer 29-åringen som ble dømt til fire år i fengsel vil også vurder å anke saken.

- Jeg har snakket med ham og han er svært skuffet. Vi vurderer å anke fordi vi mener det er en klar sak her og at han bør frifinnes på grunn av nødverge. Flertallet fant ut nettopp det og dermed fikk han en mildere dom enn minstestraffen, sier Næss til NTB.

Aktor, statsadvokat Bjørn Kr. Soknes, la ned påstand om henholdsvis tolv, ni og sju års fengsel for de tre tiltalte.

- Det er opp til Riksadvokaten å avgjøre om vi skal anke. Jeg synes det var en grundig begrunnelse for dommen fra rettens side, sier Soknes.

(NTB)