Berezovskij flyktet fra Storbritannia

Den russiske forretningsmannen Boris Berezovskij flyktet for tre uker siden fra Storbritannia. Scotland Yard hadde advart om at det fantes attentatplaner mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske forretningsmannen Boris Berezovskij flyktet for tre uker siden fra Storbritannia. Scotland Yard hadde advart om at det fantes attentatplaner mot ham.

Ifølge The Times kan attentatplanene være en del av forklaringen på at statsminister Gordon Browns regjering har valgt å legge an en tøff linje overfor Kreml. Mandag gjorde utenriksminister David Miliband det klart at fire russiske diplomater, antakelig fire medlemmer av den russiske sikkerhetstjenesten, må forlate Storbritannia innen ti dager. - Jeg ble informert av Scotland Yard om at livet mitt sto i fare, og at de anbefalte meg å forlate landet. Jeg dro for tre uker siden, men har nå kommet tilbake, forteller Berezovskij til The Times

Mener russiske myndigheter står bak

Scotland Yard skal ha advart Berezovskij etter at politiet pågrep en russisk attentatmann på et hotell like ved kontorene til forretningsmannen i London. Pågripelsen skjedde etter det The Times erfarer, kort tid før attentatet skulle gjennomføres.

Berezovskij selv mener trusselen mot ham kommer fra russiske myndigheter.

Myndighetene oppga Russlands manglende samarbeidsvilje i etterforskningen av drapet på Aleksandr Litvinenko i London som årsak til utvisningen. Kreml nekter å utlevere den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj, som britisk politi mener sto bak forgiftningen av Litvinenko.

Litvinenko, som var en venn av Berezovskij, døde i november i fjor etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210.

Advarsel

Deler av det russiske eksilmiljøet i London frykter at drapet på systemkritikeren Litvinenko var ment som en advarsel mot Berezovskij, som er en krass kritiker av president Vladimir Putins regime og som sier han ønsker Putin fjernet - med makt om nødvendig.

- Jeg er 100 prosent sikker på at president Putin står bak drapet på Litvinenko, sier Berezovskij til BBC.

FLYKTET:
Den russiske forretningsmannen Boris Berezovskij sier han ble rådet av Scotland Yard til å forlate Storbritannia for tre uker siden. En russiske attentatmann skal ha vært i ferd med å sette ut i livet attentatplaner mot Berenovskij. Arkivfoto: REUTERS/Kieran Doherty/ SCANPIX
FLYKTET: Den russiske forretningsmannen Boris Berezovskij sier han ble rådet av Scotland Yard til å forlate Storbritannia for tre uker siden. En russiske attentatmann skal ha vært i ferd med å sette ut i livet attentatplaner mot Berenovskij. Arkivfoto: REUTERS/Kieran Doherty/ SCANPIX Vis mer

Berezovskij har brukt sin formue og sine politiske kontakter til å støtte den russiske opposisjonen, og The Times skriver onsdag at det er frykt i eksilmiljøet for at personer i Kreml forsøker å eliminere kritiske røster før det kommende presidentvalget.


Utsatt

Berezovskij ble utsatt for flere attentater i Russland før han søkte asyl i Storbritannia, men dette er første gang han er blitt truet i London. Han drar aldri noe sted uten et kobbel av livvakter og bor i en strengt bevoktet villa.

Forretningsmannen tjente milliarder av kroner i Russland i 1990-årene da han drev både flyselskap, bilforretninger og Russlands største TV-kanal.

Men han kom på kant med president Putin og flyktet fra landet i 2000. Kremlin ønsker Berezovskij utlevert for å straffeforfølge ham blant annet for korrupsjon, men han fikk innvilget asyl i Storbritannia i 2003. (NTB)