Tusenfryd: Fjoråret ble en berg- og dalbane for en av Norges mest kjente fornøyelsesparker. Foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen / Finansavisen
Tusenfryd: Fjoråret ble en berg- og dalbane for en av Norges mest kjente fornøyelsesparker. Foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen / FinansavisenVis mer

Berg- og dalbane for Tusenfryd

Fornøyelsesparken Tusenfryd satt etter 2015 igjen med både tidenes beste omsetning og tidenes største underskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Tusenfryd hadde 15.000 flere besøkende i fjor. Likevel endte året med et dundrende underskudd, skriver Finansavisen.

- Det ble tidenes beste omsetning, og tidenes dårligste resultat, sier økonomidirektør i Tusenfryd, Iver Fyksen, til avisen.

Til tross for et byks i omsetningen på 15 millioner kroner, ble nemlig bunnlinjen blodrød. Resultat før skatt endte på minus 26,1 millioner kroner.

Valutasmell I løpet av 2015 besøkte totalt 470.000 gjester fornøyelsesparken, som eies av spanske Parques Reunidos. Hovedårsaken til fjorårets underskudd er ifølge Finansavisen kronesvekkelsen i fjor sommer.

- Vi har et valutalån mot det spanske morselskapet vårt. Da kronen svekket seg rundt 1,30 mot euro gjennom året, steg verdien av lånet med over 40 millioner kroner, forteller Fyksen.

Det totale kostnadsførte valutatapet på 47,2 millioner kroner, hvorav 41,3 millioner kroner er urealisert. Sett bort i fra dette, er økonomisjefen godt fornøyd med 2015.

- Hadde det ikke vært for valutaen, hadde det blitt et veldig bra år. EBITDA endte på 70 millioner kroner, og cashflowen vår er sterk, sier han til avisen.

Ny attraksjon Tusenfryd har tatt flere grep for å øke omsetningen per kunde. I juni i fjor ble åpningstiden utvidet med to timer, samt at det hver dag ble arrangert stuntshow med motorsykler og brennende biler.

I år setter Tusenfryd ifølge avisen sin lit til en helt ny vannattraksjon, en såkalt Rapid River, hvor 900 gjester i timen kan rafte i en 500 meter lang kunstig elv.

- Vi bygger for harde livet, og regner med at den vil åpne i juni. Dette er en klassisk attraksjon som man finner i mange parker, men vår blir kulere. Vi har stor tro på denne. Vi mener det er viktig å bygge noe som ikke bare er spissa mot tøffingene, men hele familien, sier Fyksen til Finansavisen.

Flere nyheter: Tusenfryd kan ende opp på en spansk børs
Lekepark satser 80 mill. på eget "Nangijala"
Gigantkjøpesentrene du bare må oppleve