Bergans gikk fra 50 mill. i pluss til 18 mill. i minus

Oppkjøpene i 2012 ble en veldig tung bør å bære for Bergans.

ØKONOMI: Kommunikasjonssjef Ronny Hammer forteller om et feilslått oppkjøp, men at Bergans nå er rigget for fremtiden igjen. Foto: Jørgen Hyvang / Finansavisen
ØKONOMI: Kommunikasjonssjef Ronny Hammer forteller om et feilslått oppkjøp, men at Bergans nå er rigget for fremtiden igjen. Foto: Jørgen Hyvang / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I løpet av to år har fritidstøyprodusenten Bergans gått fra solide overskudd til saftig underskudd, skriver Finansavisen i dag.

Tok tapene Fra et overskudd på 49,9 millioner kroner i 2010 og 44,8 millioner kroner i 2011 stupte resultatet til 1,3 millioner i 2012 og videre til minus 17,8 millioner kroner i 2013, viser de siste årenes konsernregnskap for ryggsekk- og fritidsprodusenten Bergans.

I samme tidsrom steg gjelden fra 169,3 millioner til 238,4 millioner kroner, hvorav den kortsiktige ved årsskiftet utgjorde 217,6 millioner kroner.

Det står i sterk kontrast til konkurrenten Norrøna, som i fjor hadde et overskudd på 47,1 millioner av en totalomsetning på 399 millioner kroner. Og her har gjelden falt fra 97,3 millioner til 73,3 millioner kroner

Forklaringen på de dårlige tallene til Bergans er i hovedsak et feilslått oppkjøp. I april 2012 kjøpte Bergans butikkjeden Ultimo Outdoor sammen med Airport Retail Group, men allerede ved juletider 2013 trakk Bergans seg ut av samarbeidet og verdiene ble nedskrevet til null. Bare i fjor belastet dét morselskapet med 41 millioner kroner, skriver avisen.

- Vi ga det en real sjanse, men vi lykkes ikke. Den kamelen må vi bare svelge, sier kommunikasjonssjef Ronny Hammer til Finansavisen. Han legger til at de valgte å ta alle tapene over ett og at de nå er rigget for fremtiden.

Satser mer på eksport I gullårene 2010 og 2011 hadde Bergans driftsinntekter på oppunder 700 millioner kroner. I 2012 falt den til 631,7 millioner kroner, men i fjor økte den igjen til 658,3 millioner kroner, hvorav ca. fem prosent var eksport.

Bergans tror markedet i Norge er mer eller mindre mettet for deres produkter og vil nå satse knallhardt på eksport.

Flere nyheter Ny rekord igjen i New York
Idar Vollvik: - Det verste som kan skje
Nordmenn har aldri vært sterkere i troen på egen økonomi