ANKOM USA I DAG:  Her ankommer Bowe Bergdahl Lackland Air Force Base i Texas etter å ha vært på sykehus i Tyskland siden han ble løslatt fra Taliban 31. mai. Foto: AP Photo/Manis Calco
ANKOM USA I DAG: Her ankommer Bowe Bergdahl Lackland Air Force Base i Texas etter å ha vært på sykehus i Tyskland siden han ble løslatt fra Taliban 31. mai. Foto: AP Photo/Manis CalcoVis mer

Bergdahl så ikke et ansikt på to år

I dag kom han tilbake til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl ble holdt fullstendig isolert i fangenskap i to av de fem årene har var i fangenskap i Afghanistan, forteller en forsvarskilde med kjennskap til reintegrasjonsprosessen Bergdahl er i til Fox News.

I hele denne toårsperioden skal han ikke ha sett ansiktet på et eneste annet menneske. Han snakket bare med fangevokterne sine gjennom veggene på en to ganger to meter stor metallboks som han ble holdt i. Hvis han var ute av boksen fikk han en hette over hodet.

- Helsen passer beskrivelsen Bergdahl, som er den amerikanske soldaten som har sittet lengst i fangenskap siden Vietnam-krigen kom i dag tilbake til USA. Siden han ble løslatt har han vært på et amerikansk militærsykehus i Tyskland.

De nye detaljene om hvordan han ble behandlet kommer etter at han er tatt med til et av hærens medisinske sentere i Texas. Han skal ha blitt plassert i isloatet etter et rømningsforsøk.

- Hans mentale og fysiske tilstand passer til denne beskrivelsen og vi ut fra det vi ser tror vi på ham, sier en av de som har ansvaret for ham ifølge CNN.

Bergdahl skal nå gjennom medisinsk behandling. Etter hvert må han også svare på spørsmål om omstendighetene rundt hans forsvinning i Afghanistan.

- Forsvaret vil fortsette å sikre at sersjant Bergdahl mottar den omsorgen og tiden  han trenger for å komme gjennom sin rehabilitering og reintegrering, sier Pentagon-talsmann John Kirby.

Politisk storm
Bergdahl ble tatt til fange i 2009 og løslatt 31. mai i bytte mot fem Taliban-soldater.  Fangebyttet har ført til en politisk storm i USA som ikke har blitt mindre etter at opplysninger om at Bergdahl selv var skyld i at han ble tatt til fange har dukket opp.

- Alle har en del av historien, men veldig få har hele historien, minner en av forsvarsdepartementets psykologer om i dag.

HOLDT FANGET I FEM ÅR:  Bowe Bergdahl. Foto:  REUTERS/U.S. Army
HOLDT FANGET I FEM ÅR: Bowe Bergdahl. Foto: REUTERS/U.S. Army Vis mer