Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bergen Ap vil ikke lenger straffe narkobruk

Men partiet sentralt har ikke noe sans for vedtaket.

VIL AVKRIMINALISERE: Aps lokallagsleder Marte Mjøs Persen (t.h.) vil ikke lenger straffe besittelse og bruk av narkotika med straff. Her sammen med kollega Hedda Foss Five fra Skien. Foto: Erlend Aas / Scanpix
VIL AVKRIMINALISERE: Aps lokallagsleder Marte Mjøs Persen (t.h.) vil ikke lenger straffe besittelse og bruk av narkotika med straff. Her sammen med kollega Hedda Foss Five fra Skien. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen Arbeiderparti vedtok i helgen en radikal endring i ruspolitikken. De vil nå at besittelse og bruk av narkotika ikke lenger skal føre til straff.

Leder for Arbeiderpartiet i Bergen, Marte Mjøs Persen, mener det ikke er hensiktsmessig å straffe tunge rusmisbrukere, og viser til Portugal, der overdosedødsfallene har gått kraftig ned etter at narkotika er blitt avkriminalisert.

- Vi ser at det er kjempegode erfaringer rundt dette blant annet i Portugal. Vi ser ikke hensikten med å tvinge tungt belastede brukere i fengsel, og vil heller erstatte straffen med rehabilitering, sier lokallagsleder i Bergen Ap, Marte Mjøs Persen til Dagbladet.

Lokallaget vedtok også en rekke andre tiltak på rusfeltet, som brukerrom hvor alle narkotiske stoffer kan injiseres eller røykes, samt en oppstart av heroinassistert behandling.

- Debatten rundt narkotikapolitikken har blitt preget av for mye moralisme og for lite vitenskapelig tilnærming, sier Mjøs.

Mye av den vitenskapelige tilnærmingen krediterer hun Ap-veteran Thorvald Stoltenberg for, som lenge har tatt til orde for en avkriminalisering av narkotika.

- Vi har ikke snakket med Thorvald direkte, men rapporten fra det utvalget han ledet har vi lest med stor omhu.

Men det er lite som tyder på at Thorvald Stoltenbergs sønn, samt resten av det sentrale Ap har sansen for det radikale vedtaket.

- Det er bra at man diskuterer alternative straffereaksjoner, men rent personlig mener jeg man må beholde forbudet. I veldig mange tilfeller bør bøter eller fengsel fortsatt bli brukt, for det handler også om å sende et normativt signal, sier Aps justispolitisk talsperson Hadia Tajik til Dagbladet.

Bergen-leder Mjøs mener likevel ikke det vil bli et forgjeves forsøk å få hele partiet med på laget.

- Vi vet at Bergen Ap har gått foran i en rekke saker, og ruspolitikken er et eksempel på dette. Vi ser at jo mer vi snakker om det, jo mer interesserte blir folk. Vedtaket er fattet på kunnskap og vitenskap, og jeg har tro på at Ap vil komme etter, sier Mjøs.

Tidligere helseminister Jonas Gahr Støre skapte selv debatt i mars i fjor da han kom med et utspill om at røyking av heroin burde bli avkriminalisert, på gitte arenaer. Men det er første gang en slik radikal lovendring har blitt vedtatt av et lokallag i partiet.

For noen uker siden foreslo skuespiller og nybakt Ap-medlem Kristoffer Joner et lignende forslag på partiets årsmøte i Stavanger. Joner ønsket å avkriminalisere bruk og besittelse av hasj, men forslaget ble nedstemt av lokallaget. Bergen Ap har altså vedtatt et enda mer ytterliggående forslag, som gjelder all form for narkotika.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!