Bergen ble rød

Elektrisk stemning og rød feiring i Bergens gater.

ELEKTRISK STEMNING: Den nye byrådslederen i Bergen blir Harald Schjelderup fra Arbeiderpartiet. Marte Mjøs Persen er aktuell som en av flere kandidater til å bli ordfører.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ELEKTRISK STEMNING: Den nye byrådslederen i Bergen blir Harald Schjelderup fra Arbeiderpartiet. Marte Mjøs Persen er aktuell som en av flere kandidater til å bli ordfører. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Arbeiderpartiet i Bergen har ikke gjort et bedre lokalvalg siden før kommunesammenslåingen. Det var valget i 1971.

- Vi har hatt en elektrisk stemning på valgvaken vår i kveld. I tillegg til et særdeles godt valg, har Brann vunnet 5-1 over Fredrikstad. Byen er rød, sier Harald Schjelderup, som tidligere har vært styreleder i Sportsklubben i byen.

Klokka 01.00 i natt hadde Arbeiderpartiet en oppslutning på 37,8 prosent av stemmene i Bergen. Til sammenlikning hadde det sittende byrådet med Høyre bare 22,1 prosent, og Frp hadde 8,7 prosent av stemmene. Ordfører Trude Drevland er ferdig som ordfører i Bergen.

Byrådslederkandidaten fra Arbeiderpartiet vil først ha samtaler med Krf om et mulig samarbeid.

Vil ha samtaler - Vi kan starte samtalene med Krf raskt, men det kan også bli aktuelt å samtale med SV, Miljøpartiet De Grønne og andre sentrumspartier, sier Schjelderup til Dagbladet.

Han vil ikke snakke om posisjoner før forhandlingene er gjennomført. Arbeiderpartiet har Marte Mjøs Persen som ordførerkandidat.

- Vi må først snakke politikk. I valgkampen har vi snakket om at vi ønsker en kursendring for Bergen. Vi vil ha en trygg økonomisk styring og vise våre velgere at vi har et sosialt engasjement og i tillegg kan styre byen i en mer miljøvennlig retning. Når vi har forhandlet oss ferdige med politikken, skal vi bli enige om posisjoner, sier Harald Schjelderup.

Krf's listetopp Dag Inge Ulstein ser fram til å komme igang med forhandlingene med Arbeiderpartiet. Han vil heller ikke snakke om posisjoner før politikken eventuelt er kommet på plass.

Professor Frank Aarebrot sier at Arbeiderpartiet vil stille sterkt i de forestående forhandlingene. Han tror det mest aktuelle byrådet vil bestå av Arbeiderpartiet, SV og Krf. I såfall vil Marita Moltu (Krf) og Oddny Miljeteig (SV) være aktuelle ordførerkandidater, i tillegg til Marte Mjøs Persen.

Tar ansvaret En annen konstellasjon kan være at Krf, Venstre og Senterpartiet slår seg sammen med Arbeiderpartiet i Bergen. Miljøpartiet De Grønne er også klare for å forhandle med Harald Schjelderup om Arbeiderpartiet ønsker det.

TAPER: Sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen tar mye ansvar for Høyres elendige valg i Bergen.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TAPER: Sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen tar mye ansvar for Høyres elendige valg i Bergen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi får se hva de nærmeste dagene fører til, sier listetoppen Sondre Båtstrand.

Høyres sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen påtar seg et stort ansvar for valgnederlaget.

- Vi må respektere velgernes dom. Jeg har en stor del av ansvaret for dette. Vi må nå sette oss ned og diskutere hvordan vi skal turnere valgresultatet. Jeg har gjort så godt jeg har kunnet, men det var ikke godt nok. Vi må reise oss igjen, sier Smith-Sivertsen.

Frp's Tor A. Woldseth sier han er klar for fire år i opposisjon etter årets tap.

Det nye bystyret i Bergen tiltrer 28. oktober.

JUBELKVELD: Det ble en historisk jubelkveld for byrådslederkandidat Harald Schjelderup og ordførerkandidat Marte Mjøs Persen
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JUBELKVELD: Det ble en historisk jubelkveld for byrådslederkandidat Harald Schjelderup og ordførerkandidat Marte Mjøs Persen Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer