Bergen bruker 90 mill på papirflytting

Høye bankgebyrer blir som småplukk å regne: Hver gang Bergen kommune betaler en regning, koster de skattebetalerne mellom 500 og 750 kroner i bare papirflytting. Hvert år går 90 millioner med til fakturabehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser beregninger kommunen selv har gjort, ifølge Bergensavisen (BA). Det spiller ingen rolle om kommunens regninger er på 100 kroner eller en million. Hver gang kommunen skal få en regning ut av verden, går det vekk minst 500 kroner i ren administrasjon. Med 180 000 regninger i året kommer de årlige utgiftene til faktura-behandling opp i 90 millioner!

Det var Trondheim kommune som var først ute med å kartlegge hvor mye tid byråkratene bruker på å håndtere en faktura.

- Vi har ikke foretatt den samme gjennomgangen som Trondheim har gjort. Men vi baserer våre anslag på de erfaringer som har blitt høstet rundt omkring. Transaksjonskostnadene våre ligger på mellom 500-750 kroner for hver regning, sier innkjøpsleder Alf Jarle Albertsen i Bergen kommune til BA.

Avisa viser til en rapport fra Statens forvaltningstjeneste i Sverige, som viser at beregninger i vårt naboland avslører at offentlige myndigheter kan spare 6,4 milliarder svenske kroner på å effektivisere fakturahåndteringen.

Alf Jarle Albertsen lar seg ikke overraske over de høye transaksjons-kostnadene.

- Jeg er ikke overrasket. Nå arbeider vi med et prosjekt om elektronisk handel. Når det er i gang for fullt regner vi med å halvere disse utgiftene. Det kan gi en effektiviseringsgevinst som kan brukes i kjernevirksomheten til kommunen, sier han til BA.

I teorien kan et innkjøp av for eksempel en kulepenn til 18 kroner til slutt koste 518 kroner. Fordi fakturaen på kulepennen skal gjennom papirmølla...