Bergen er på skattetoppen

Nesten halvparten av landes kommuner har innført maksimal sats på eiendomsskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Av Norges 428 kommuner er det bare 62 som har rapportert at de ikke har innført eiendomsskatt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2015 var antallet 73, mens det i 2014 var 87.

Årets nykommere Finansavisen kan fortelle at Oslo, Hole, Vegårshei, Fjell og Askøy er blant kommunene der beboerne for første gang må betale eiendomsskatt i 2016.

Ifølge Eiendomsskatteloven skal skattesatsen ligge mellom 2 og 7 promille. Hvis kommunene innfører eiendomsskatt kan den ikke være mer enn 2 promille det første året, slik tilfellet er for Oslo i år. Økningen kan ikke være på mer enn 2 promille året etter.

Tall fra kommunene selv viser at mange etterhvert har valgt å ta i bruk den høyeste skattesatsen på 7 promille. I år er det 206 kommuner som bruker denne skattesatsen.

Størst bunnfradrag i Oslo Kommunene kan innføre et bunnfradrag, og det har mange kommuner som har gjort. Når boligeiere i Oslo får et bunnfradrag på 4 millioner kroner er det høyest i landet.

Det nest største bunnfradraget har Skedsmo kommune med 1,8 millioner kroner, mens Hammerfest, Karmøy og Nittedal har 1 million. I Bergen er bunnfradraget på 750.000 kroner, Trondheim 500.000 kroner, Stavanger 400.000 kroner.

Høyest eiendomsskatt Bergen er den kommunen hvor det ble betalt mest eiendomsskatt i 2015, nærmere bestemt 738 millioner kroner. Ifølge Finansavisen hentet Trondheim inn 563 millioner kroner mens Stavanger fikk inn 281 millioner kroner i eiendomsskatt.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo