Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bergen er på skattetoppen

Nesten halvparten av landes kommuner har innført maksimal sats på eiendomsskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Av Norges 428 kommuner er det bare 62 som har rapportert at de ikke har innført eiendomsskatt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2015 var antallet 73, mens det i 2014 var 87.

Årets nykommere Finansavisen kan fortelle at Oslo, Hole, Vegårshei, Fjell og Askøy er blant kommunene der beboerne for første gang må betale eiendomsskatt i 2016.

Ifølge Eiendomsskatteloven skal skattesatsen ligge mellom 2 og 7 promille. Hvis kommunene innfører eiendomsskatt kan den ikke være mer enn 2 promille det første året, slik tilfellet er for Oslo i år. Økningen kan ikke være på mer enn 2 promille året etter.

Tall fra kommunene selv viser at mange etterhvert har valgt å ta i bruk den høyeste skattesatsen på 7 promille. I år er det 206 kommuner som bruker denne skattesatsen.

Størst bunnfradrag i Oslo Kommunene kan innføre et bunnfradrag, og det har mange kommuner som har gjort. Når boligeiere i Oslo får et bunnfradrag på 4 millioner kroner er det høyest i landet.

Det nest største bunnfradraget har Skedsmo kommune med 1,8 millioner kroner, mens Hammerfest, Karmøy og Nittedal har 1 million. I Bergen er bunnfradraget på 750.000 kroner, Trondheim 500.000 kroner, Stavanger 400.000 kroner.

Høyest eiendomsskatt Bergen er den kommunen hvor det ble betalt mest eiendomsskatt i 2015, nærmere bestemt 738 millioner kroner. Ifølge Finansavisen hentet Trondheim inn 563 millioner kroner mens Stavanger fikk inn 281 millioner kroner i eiendomsskatt.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo