Bergen får egen valuta

Nå har bergenserne eget flagg og egen myntenhet. Kun løsrivelsen gjenstår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen-pengene er gyldig betalingsmiddel i over 130 butikker og restauranter i vestlandsbyen. Men direktør Terje Gloppen i Kulturby Bergen 2000 forsikrer at norske kroner fremdeles vil være gangbar mynt også i Bergen.

Bergensdaleren 2000 er navnet på det nye betalingsmiddelet med en verdi på 50 kroner. Det er produsert av Den Kongelige Mynt på Kongsberg og blir utgitt av Kulturbyåret i samarbeid med Den norske Bank og Samlerhuset. Utgivelsen kan gi Kulturbyåret en inntekt på 300.000 kroner.

Minnemynten blir utgitt torsdag og er produsert i et nummerert førstedagsopplag på 5.000 og et totalopplag på 30.000. Alle de om lag 95.000 husstandene i Bergen får en brosjyre i posten med tilbud om å kjøpe bergensdaleren.

Mynten har et bilde av Bryggen i Bergen på den ene side og av Bergens byvåpen på den andre siden.

- Nå har Bergen sin egen valuta, og mangler bare sitt eget flagg for løsrivelse fra Norge, sa kulturbydirektør Terje Gloppen fra Fitjar på Stord entusiastisk da mynten ble lansert i dag.

Han ble øyeblikkelig avbrutt av bergenspatrioten Lotte Schønfelder. Det er feil, sa hun, vi har vårt eget flagg, så vi mangler ingenting.

(NTB)