Bergen fengsel slår alarm om farlige fanger

Flere utagerende, voldelige og syke innsatte.

FEM I REIMER I ÅR: I fjor var det en, tidligere har dte vært ingen, men i år har det vært hele fem innsatte som har måttet plasseres i reimer i Bergen fengsel.
Foto: Morten Holm/SCANPIX
FEM I REIMER I ÅR: I fjor var det en, tidligere har dte vært ingen, men i år har det vært hele fem innsatte som har måttet plasseres i reimer i Bergen fengsel. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I hele fjor ble såkalt sikkerhetsseng - der man blir spent fast i reimer - brukt én gang i Bergen fengsel. Tidligere var det så uvanlig at ledelsen vurderte å bruke rommet til noe annet. Hittil i år er sengen brukt fem ganger, skriver Bergens Tidende.

- I de sju årene jeg var psykolog i fengselet på 1990-tallet, kan jeg ikke huske at sikkerhetssengen ble brukt en eneste gang, sier Leif Waage, assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region vest.

Han er bekymret over at flere innsatte har alvorlige psykiske lidelser, og mener en del av dem er så syke at de burde vært tatt hånd om av helsevesenet i stedet for fengselet.

- Vi opplever situasjonen nærmest som en krise. Vi klarer ikke gi denne gruppen et godt nok tilbud. Fengselet er ikke et sykehus, og fengselsbetjenter er ikke utdannet for å ta seg av alvorlig syke mennesker, sier Waage.

Waage anslår at de innsatte som krever mest oppfølging utgjør mellom fem og ti personer til enhver tid.

- Før var det ytterst sjelden at vi måtte sette to betjenter til å ta seg av én innsatt ved lufting, utdeling av mat, eller samtaler. Nå er det flere vi må sette tre stykker på, sier assisterende fengselsleder Ivar Jensen til Bergens Tidende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer