Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bergen fengsel slår alarm om farlige fanger

Flere utagerende, voldelige og syke innsatte.

FEM I REIMER I ÅR: I fjor var det en, tidligere har dte vært ingen, men i år har det vært hele fem innsatte som har måttet plasseres i reimer i Bergen fengsel.
Foto: Morten Holm/SCANPIX
FEM I REIMER I ÅR: I fjor var det en, tidligere har dte vært ingen, men i år har det vært hele fem innsatte som har måttet plasseres i reimer i Bergen fengsel. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele fjor ble såkalt sikkerhetsseng - der man blir spent fast i reimer - brukt én gang i Bergen fengsel. Tidligere var det så uvanlig at ledelsen vurderte å bruke rommet til noe annet. Hittil i år er sengen brukt fem ganger, skriver Bergens Tidende.

- I de sju årene jeg var psykolog i fengselet på 1990-tallet, kan jeg ikke huske at sikkerhetssengen ble brukt en eneste gang, sier Leif Waage, assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region vest.

Han er bekymret over at flere innsatte har alvorlige psykiske lidelser, og mener en del av dem er så syke at de burde vært tatt hånd om av helsevesenet i stedet for fengselet.

- Vi opplever situasjonen nærmest som en krise. Vi klarer ikke gi denne gruppen et godt nok tilbud. Fengselet er ikke et sykehus, og fengselsbetjenter er ikke utdannet for å ta seg av alvorlig syke mennesker, sier Waage.

Waage anslår at de innsatte som krever mest oppfølging utgjør mellom fem og ti personer til enhver tid.

- Før var det ytterst sjelden at vi måtte sette to betjenter til å ta seg av én innsatt ved lufting, utdeling av mat, eller samtaler. Nå er det flere vi må sette tre stykker på, sier assisterende fengselsleder Ivar Jensen til Bergens Tidende.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling