KAN BLI SLUPPET UT FOR TIDLIG: Fanger som ikke er ferdig med sin soning kan bli løslatt fra Bergen fengsel på grunn av plassmangel. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
KAN BLI SLUPPET UT FOR TIDLIG: Fanger som ikke er ferdig med sin soning kan bli løslatt fra Bergen fengsel på grunn av plassmangel. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / DagbladetVis mer

- Bergen fengsel tvinges til å løslate fanger

Dette blir som når en rørlegger går fra en jobb med lekkasje i halve huset, sier tillitsvalgt i Kriminalomsorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Etter millionkutt i Kriminalomsorgen, tvinges Bergen fengsel til å løslate fanger, ifølge regiontillitsvalgt i Kriminalomsorgen Yrkesforbund, Frode Trefall.

- Vi slipper ut innsatte bare fordi vi trenger plassen, selv om vi er dypt uenig i at de bør løslates, sier Frode Trefall til Bergensavisen.

- Å slippe dem ut uten at de er motivert eller kvalifisert for det, blir som når en rørlegger går fra en jobb med lekkasje i halve huset, sier Trefall.

- Tøff situasjonKriminalomsorgen må kutte 12 millioner kroner, ifølge Per Sigurd Våge, regiondirektør i Kriminalomsorgen region Vest.

- Kuttet vil spise opp rundt tre prosent av det samlede driftsbudsjettet for Hordaland, Rogaland og Møre og Romsdal, forteller han.

- Dette er en tøff situasjon og jeg er veldig bekymret, sier Våge til BA.

Til Dagbladet sier Våge at Frode Trefall foreløpig beskriver en hypotetisk situasjon, men at den fort kan bli en realitet.

- Vi har valget mellom å forlenge soningskøene eller å løslate fanger tidligere. Fengslene er stappfulle. Derfor kan vi bli tvunget til å løslate fanger før straffene er ferdigsonet, sier Våge.

25 prosent flere varetekterSamtidig som Kriminalomsorgen må kutte i driftsbudsjettet, er det blitt 25 prosent flere varetektsfanger, ifølge Våge.

- Etter at politiet fikk et tilskuddsløft i sine budsjetter i fjor, er det blitt drastisk flere varetekter. Tidligere var det vanligvis 600-700 fanger per dag på landsbasis, nå kommer antallet ofte over 1000 varetektsfanger på én dag, sier Våge.

Han forklarer at fengslene blir nødt til å prioritere de alvorligste sakene.

ER SVÆRT BEKYMRET: Regiondirektør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen region vest er svært bekymret for at han kan bli nødt til å løslate fanger før tiden. Her sammen  med fungerende fengselsleder ved Molde fengsel, Mette Rød. 
Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX
ER SVÆRT BEKYMRET: Regiondirektør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen region vest er svært bekymret for at han kan bli nødt til å løslate fanger før tiden. Her sammen med fungerende fengselsleder ved Molde fengsel, Mette Rød. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX Vis mer

- Fanger med de mildeste dommene som kan bli løslatt før tiden. Men du får ikke en tre måneders ubetinget voldsdom med mindre tilfellet er alvorlig. Derfor bør samfunnet være svært bekymret for utviklingen, sier Våge.

- Fengslene blir kun oppholdsstedDet aller første som vil lide når budsjettene i Kriminalomsorgen kuttes, er det faglige tilbudet til fangene i fengselet.

- Vi driver et arbeid hvor vi motiverer fangene ut av kriminaliteten og inn i vanlige jobber. Og vi skaffer dem et sted å bo når de kommer ut. Slike ting vil ikke bli mulig å gjennomføre med kuttene som foreligger, sier Våge.

- Vi har jobbet i 15 år med å oppnå det faglige nivået i fengslene som vi har i dag. Men nå kan fengslene i stedet bli kun et oppholdssted for fanger, hvilket vil avle mer kriminalitet, sier kriminalomsorgsdirektøren.

Justisdepartementet: Vi er presset

Avdelingsdirektør Unni Gunnes i Justisdepartementets kriminalomsorgsavdeling erkjenner at de er i en presset situasjon.

- Foreløpig har vi ikke måttet løslate fanger før tiden, og det må vi klare å unngå.

- I dag er belegget i norske fengsler på 97 prosent. Målet er å få dette ned i 90 prosent for å ha litt å gå på og for å skape et bedre arbeidsmiljø i fengslene, sier Gunnes.

Avviser budsjettkuttHun forteller imidlertid at Kriminalomsorgen ikke har fått kutt i budsjettet for i år.

- Totalt er budsjettet økt med 300 millioner kroner. Dette er penger som i all hovedsak går til å etablere Halden fengsel, sier Gunnes.

- Men hvordan ser driftsbudsjettet for region Vest ut?

INNRØMMER VANSKELIGHETER: - Vi er i en presset situasjon, sier avdelingsdirektør Unni Gunnes i Justisdepartementet. FOTO: Justisdepartementet
INNRØMMER VANSKELIGHETER: - Vi er i en presset situasjon, sier avdelingsdirektør Unni Gunnes i Justisdepartementet. FOTO: Justisdepartementet Vis mer

- Vi har sendt dem rammene for budsjettet. Jeg vet at de opplever situasjonen som stram. Vi må gjennomgå dette med dem for å finne ut hvordan de leser tallene, og hvordan de skal prioritere midlene, sier Gunnes.

Hun kan ikke svare konkret på hvorfor region vest mener de får 12 millioner kroner i kutt.

Når det gjelder regiondirektør Per Sigurd Våges bekymring om at det faglig tilbud i fengslene vil forsvinne, sier Gunnes:

- Det kommer flere nye tiltak i 2010 som det er bevilget midler til. Vi skal ansette 25 nye stillinger i Kriminalomsorgen som skal jobbe med tilbakeføring til samfunnet. Disse skulle vært opprettet nå i januar, men vi må vente til høsten med dette på grunn av økningen i antall varetektsfengslinger.

I tillegg skal det opprettes to nye rusenheter for å styrke innsatsen overfor innsatte med rusproblemer.

FENGSELET: Her korridorer i Bergen fengsel. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
FENGSELET: Her korridorer i Bergen fengsel. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer