Sommervær i Bergen

Bergen fikk sommer - i én dag

Gradestokken krøp over 20 grader. - En fantastisk fin dag.

SOMMERVÆR: Bergen har opplevd sin første sommerdag - tidlig i april. Arkivfoto: Rune Sævig / NTB Scanpix
SOMMERVÆR: Bergen har opplevd sin første sommerdag - tidlig i april. Arkivfoto: Rune Sævig / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spådommene fra i går slo til: Bergen har i dag opplevd årets varmeste dag, med temperaturer over 20 grader, som per definisjon er sommervær.

- Våre målinger viste 19,8 mellom 15.50 og 16 - men Vegvesenets værstasjon i Fjøsangerveien [rett sør for sentrum] har vist over 20 grader, sier Frode Hassel, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, til Dagbladet.

Også data fra private Netatmo-målestasjoner viser stedvis temperaturer over 20 grader i bergensområdet.

VARMT: Private Netatmo-målestasjoner har jevnt over registrert svært høye temperaturer i bergensområdet i dag. Kart: weathermap.netatmo.com
VARMT: Private Netatmo-målestasjoner har jevnt over registrert svært høye temperaturer i bergensområdet i dag. Kart: weathermap.netatmo.com Vis mer

Uvanlig

Vervarslingas topptemperatur i går var 19,3. De to dagene med varme har vært svært kjærkomne for bergenserne, som hadde en sur og utrivelig mars.

- Det har vært en fantastisk fin dag, og disse to dagene gjorde godt. For oss er det sommer, sier statsmeteorologen.

- Hvor uvanlig er dette været?

- Det skjer en gang iblant - men det går nok noen år til neste gang vi har det så varmt i begynnelsen av april.

Toppen nådd

Det meldes om stor pågang på vestlandshovedstadens uteserveringer i går og i dag. Men bergenserne bør nok nyte finværet i fulle drag - for det vil dessverre ikke vare evig.

ISPINNE: Blir det varmerekord, skal statsmeteorolog Kristen Gislefoss feire med en aldri så liten ispinne. Høytrykket som ligger over Skandinavia skaper nemlig temperaturer opp mot noe vi aldri før har sett i Norge. Video: Nicolai Delebekk (fra 2018)Vis mer Vis mer

- Toppen er nådd. Varmen skyldes en østlig fønvind som tar med seg varmluft over fjellene. Men de neste dagene dreier vinden i nordvestlig retning, og vi får dermed mer luft inn fra sjøen, som fremdeles er kald, forklarer Hassel.

Han understreker at været fremdeles vil være fint i Bergen, men temperaturene når neppe over 10 grader til uka.

- De neste dagene blir det 2-3 grader kaldere for hver dag, forklarer meteorologen.

Vinter i nord

Været i resten av landet likner lite på bergensværet. I Oslo har gradestokken bare vist ca. halvparten av celsiustallene i Bergen, og i Troms og Finnmark er det stedvis minusgrader.

- Der kommer kaldluft inn fra nordvest. Det blir virkelig kjølig, og de får snøbyger - med andre ord skikkelig vinter, sier meteorologen.

Nordvesten trekker dessuten nedover langs norskekysten, og gir kraftig vind lokalt.

- I morgen kveld venter vi stiv kuling ved Stad og ellers frisk bris på Nordvestlandet. På Østlandet sørger en kaldluftkjerne for kjølig vær, særlig i nord i grensetraktene i Hedmark, der vi venter snø i natt, sier statsmeteorolog Frode Hassel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer