Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aina Stenersen (Frp) og Marita Moltu (KrF) vil granske barnevernet

Bergen har vedtatt uavhengig gransking av barnevernet. Nå vil Frp at Oslo skal gjøre det samme

- Viktig at storbyene reiser seg.

VIL GRANSKE BARNEVERNET: Viseordfører i Bergen, KrF-politiker Marita Moltu (til høyre), har fått gjennomslag for uavhengig gransking av barnevernet i Bergen. Nå foreslår Aina Stenersen i Oslo Frp tilsvarende barnevernsgransking i hovedstaden. Foto: Asle Hansen
VIL GRANSKE BARNEVERNET: Viseordfører i Bergen, KrF-politiker Marita Moltu (til høyre), har fått gjennomslag for uavhengig gransking av barnevernet i Bergen. Nå foreslår Aina Stenersen i Oslo Frp tilsvarende barnevernsgransking i hovedstaden. Foto: Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I Bergen opplever vi at stadig flere klager på barnevernet. Læring er alltid sunt, og jeg er overbevist om at det vil ligge mye læring i å gå inn i og se hva som er skjedd i konkrete, omstridte barnevernssaker, sier varaordfører i Bergen, Marita Moltu (KrF), til Dagbladet.

Det vakte oppsikt da Per Stiegler i Ap sammen med varaordfører Marita Moltu og Elisabeth Leirgulen fra KrF brøt ut fra sine partigrupper og skaffet flertall for en uavhengig gransking av barnevernstjenesten i Bergen, skriver Bergensavisen.

Byrådet i Bergen argumenterte sterkt imot, men et flertall i Bergen bystyre banket 31. mai gjennom at det skal utføres en «ekstern gjennomgang» av minst fem barnevernssaker.

«Problemsaker»

Sakene som skal granskes skal ikke være tilfeldig utvalgt, men være «problemsaker».

Byombudet i Bergen, som i sin ferske årsrapport melder om markant økning av klager på barnevernet, skal hjelpe til i utvelgelsen av sakene som skal under lupen.

Vararepresentant til Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp), er begeistret for bergensernes granskingsplaner. Mandag denne uka hadde hun et møte med viseordfører Moltu som var på oslotur.

De to politikerne mener det er alvorlig at Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) nå skal se på ni norske barnevernssaker, og mener den økende kritikken mot norsk barnevern fra både inn- og utland bør avstedkomme undersøkelser.

Nå vil Stenersen at Oslo skal gjøre som Bergen, og vil foreslå i Oslo bystyre at også hovedstaden vedtar gransking av barnevernssaker.

- Felles løft

- Jeg vil også oppfordre andre byer til å følge etter. Det er viktig at storbyene reiser seg og går foran i et felles løft. Å få vite mer om hvor skoen trykker i barnevernssaker, kan da ikke være annet enn positivt. Kommunen må sørge for at barnevernet har nok ressurser til å gjøre jobben sin, men det handler ofte også om ledelse. Både ledelse av den enkelte tjenesten og god og ansvarlig forankring av barnevernet i kommunens øverste administrative og politiske ledelse, sier Aina Stenersen og legger til:

- Vi politikerne må ha ambisjoner om løfte kommunens arbeid med barn og unge. Det er noe av det viktigste vi gjør. Derfor håper jeg vi kan få til et bredt politisk samarbeid om dette i Oslo. En god barndom er alfa og omega for et godt liv, sier Stenersen.

Byombudet i Bergen skriver i sin årsmelding at mange foreldre som har tatt kontakt føler seg redde og maktesløse.

De har liten tillit til barneverntjenesten og melder om manglende samhandling og dialog.

- Kan vanskelig sies å være til barnas beste

Ifølge Byombudet klager en del foreldre på samværsordninger mellom foreldre og barn.

- Dersom foreldre ikke godtar betingelsene barnevernet har satt for samværene, får de heller ikke møte sine barn. Byombudets erfaring er at barnevernet i liten grad ønsker å diskutere samværsformen. Det kan synes som at tjenesten ikke ser nytten av å hente frem den ressurs foreldre kan være, selv om de har mistet omsorgen for sine barn, skriver Byombudet og legger til:

- Den manglende interaksjonen mellom tjenesten og foreldre kan vanskelig sies å være til barnas beste.

Hele Norges coronakart