NY KOMMUNE?: Bergen skal bli hovedsetet i den nye storkommunen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
NY KOMMUNE?: Bergen skal bli hovedsetet i den nye storkommunen. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Bergen og nabokommunene enige om sammenslåing. Storkommunen skal hete Bergen

Kan bli realitet i 2020.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen, Osterøy, Vaksdal og Samnanger er enige om en intensjonsavtale for å slå seg sammen til en ny storkommune. Hvis prosessen kommer i havn, skal kommunen hete Bergen, skriver BT.

- Vi skal utvikle arbeidsplasser og høy livskvalitet øst for Ulriken, sier byrådsleder Harald Schjelderup (Ap).

En intensjonsavtale er ikke en endelig avtale om sammenslåing. Først må den godkjennes. Vaksdal skal ha folkeavstemning 30. mai. Deretter skal intensjonsavtalen til behandling i kommunestyrene i Bergen 15. juni, Samnanger 16. juni, Osterøy 22. juni og Vaksdal 27. juni. Ifølge BT er det usikkert om avtalen får flertall når den behandles i kommunestyret på Osterøy.

- Det er også viktig at den lokale identiteten på Vaksdal og Osterøy kan utvikle seg i en ny felleskommune, sier Schjelderup, til Bergens Tidende.

Hvis avtalen blir godkjent skal kommunen etableres fra 1. januar 2020. Den skal hete Bergen og bruke Bergens byvåpen. Osterøy, Vaksdal, Samnanger og Arna skal utgjøre en ny bydel, som heter Oster. Administrasjonsmålformen skal være nøytralt, og dagens struktur for skoler og hjemmetjenester skal i hovedsak bestå. Det som skal samles, er administrative tjenester og oppgaver som krever spesialisert kompetanse.

- Samnanger, Vaksdal og Osterøy har fått gjennomslag for viktige krav. Det har vi stor forståelse for. Det er naturlig at innbyggere i en mindre kommune er mer usikker enn det innbyggerne i Bergen er, skriver Schjelderup i en pressemelding.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram