STUSSER PÅ TIDSPUNKTET: Monica Mæland (H), byrådsleder i Bergen siden 2003, synes det er rart at dette kom rett før valget. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
STUSSER PÅ TIDSPUNKTET: Monica Mæland (H), byrådsleder i Bergen siden 2003, synes det er rart at dette kom rett før valget. Foto: Marit Hommedal / ScanpixVis mer

Bergens budsjett for 2011 er ulovlig

Byrådslederen reagerer på at dette kommer rett før valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunaldepartementet støtter fylkesmann Lars Sponheim i at Bergen kommunes budsjett er ulovlig. Over 400 millioner kroner må dekkes inn de neste to årene.

Departementet sendte torsdag brev til kommunen der de informerer om at de anser budsjettet for 2011 som ulovlig.

Fylkesmannen i Hordaland har tidligere avgjort at budsjettet må regnes som ulovlig. Årsaken er at kommunen har budsjettert å bruke utbytte fra kraftselskapet BKK til å dekke driftsutgifter.

Kommunaldepartementet gir i brevet Fylkesmannen full støtte og kan ikke se at det er gjort noen feil i behandlingen av saken, fremgår det av Fylkesmannens hjemmeside.

- Pussig saksbehandling Torsdag ettermiddag satte byrådet seg ned til ekstraordinært byrådsmøte i forbindelse med saken. Like over klokka 18 kom byrådsleder Monica Mæland (H) ut for å kommentere avgjørelsen.

- Jeg synes det er pussig saksbehandling å trykke på faksknappen klokka ett minutt på to torsdag før valget. Det er ikke en god fremgangsmåte, men vi har håndtert dette til beste for våre innbyggere, sier Mæland til NRK.

Hun lovte at avgjørelsen ikke skal gå ut over kommunens tjenestetilbud.

- Det er fordi vi har hatt en solid og god økonomi, og vi kan nå disponere både avsatte disposisjonsfond og høye skatteinntekter, sier Mæland.

Bekymret opposisjon Opposisjonen har støttet Fylkesmannen i saken. Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup er glad for at de får rett.

- Arbeiderpartiet har hele tiden ment at å bruke sparepengene våre i BKK på vanlig drift i beste fall er uklokt, og i verste fall ulovlig, sier han.

Han er likevel bekymret for kommunens finansielle fremtid.

- Høyrebyrådet har bedt om et raskt svar. Det har de nå fått fra de faglige ekspertene i departementet. Nå har Bergen en alvorlig situasjon som byrådet må ta ansvar for, mener Schjelderup.

Etter det Bergensavisen får opplyst, vil ikke vedtaket få tilbakevirkende kraft. Det gjelder for årene 2010 og 2011.

Det er delt ut 550 millioner kroner i ekstraordinært utbytte fra BKK til eierne hvert av disse årene, Bergen kommunes del av dette blir om lag 204 millioner kroner.

Det betyr ifølge avisa at de må dekke inn 408 millioner kroner i løpet av de to kommende årene.

(NTB)