PROBLEM-TERMINAL: Bildet viser inngangen til Odfjells terminal i Rotterdam. Terminalen var stengt i en lang periode i fjor på grunn av trøbbel med sikkerheten. Foto: AFP/ANP/Touissant Kluiters
PROBLEM-TERMINAL: Bildet viser inngangen til Odfjells terminal i Rotterdam. Terminalen var stengt i en lang periode i fjor på grunn av trøbbel med sikkerheten. Foto: AFP/ANP/Touissant KluitersVis mer

Bergens-firma anklages for russisk rulett med sikkerheten

Risikerer bot på 25 millioner kroner i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergensfirmaet Odfjell, som har spesialisert seg på kjemikalietankere og lagringsterminaler for kjemikalier, har fått nederlandske myndigheter på nakken.

- Russisk rulett
I en rettssak i Rotterdam mandag hevdet aktor at Odfjell Terminals i Nederland er ansvarlig for grove brudd på blant annet brannsikkerheten.

Han nedla påstand om en bot på tre millioner euro (cirka 25 millioner kroner), og krever i tillegg at nye forseelser skal straffes med et års nedstengelse av virksomheten med fem års prøvetid.

Det melder den nederlandske rikskringkasteren NOS.
- En slags russisk rulett, var ifølge NOS aktor Boogerts karakteristikk av virksomheten i området Botlek. Ikke mot Odfjell selv, men mot innbyggerne i området, «som fikk en revolver rettet mot seg», ifølge aktor.

Enorme problemer
- Det er en sak fra 2010, sier kommunikasjonssjef Margrethe Guldbrandsen til Dagbladet.
Hun henviser til selskapets pressemeldinger og årsrapporter om saken.

I årsrapporten for 2012 går det fram at det har vært store problemer ved terminalen og at den ble stengt i juli i fjor. I løpet av året kom den gradvis tilbake i drift, framgår det.

- Dette er dag nummer en av rettssaken. I morgen er det vår tur til å si vårt syn på saken, og så vil det falle en dom om to uker, sa Guldbrandsen til Dagbladet i går kveld.

- Hysjet ned
Flere nederlandske medier rapporterer om saken. Blant annet skriver nettavisa NRC at en hendelse med svært giftig og brannfarlig metanol i 2009 ble forsøkt hysjet ned av selskapet.

Det skal også ha blitt utøvd press på de ansatte om ikke å la det komme ut noe om hendelsen.

Nederlandske myndigheter har ifølge nederlandske medier nedlagt et stort arbeid i å gå Odfjell etter i sømmene.  NOS skriver på nettsida at Odfjell det siste tiåret i følge justismyndighetene har en 16-siders fil med ulovlige forhold.