I HARDT VÆR: Bergensordfører Trude Drevland (H) ble påspandert luksustur til Venezia. Foto:Thomas Rasmus Skaug
I HARDT VÆR: Bergensordfører Trude Drevland (H) ble påspandert luksustur til Venezia. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

Bergens-ordfører fløyet til Italia i privatfly: - Det virker som de aldri lærer

Frank Aarebrot mener ordfører Trude Drevland (H) har utøvd dårlig skjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ikke tvil om at hun har utøvd dårlig skjønn, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen om Bergens-ordfører Trude Drevland (H).

Skipsreder Torstein Hagen fraktet ordfører Trude Drevland (H) og hennes sønn i privat jetfly til sjøsettingen av «Viking Star». Han betalte også opphold på luksushotell, skrev BT i går.

Drevland sa ja til å være gudmor for cruiseskipet, og var den som døpte det i Bergen havn 17. mai i år, skriver NTB.

Facebook-forklaring I et innlegg på Facebook torsdag skriver ordføreren at det var en ære å bli spurt å være gudmor, men også en forpliktelse, ettersom Bergen i flere tiår har kjempet for å bli snuhavn for cruiseskip.

- Jeg kjente imidlertid lite til alle tradisjoner og forpliktelser som følger ved å være gudmor. Det holder nemlig ikke bare å sende flasken mot skipssiden. Det er også tradisjon for å være med på skipets sjøsetting, på selve dåpen - og på jomfruturen. Ellers er det ikke slik det skal være, skriver Drevland.

Sjøsettingen skjedde ved et verft i Venezia, og ordføreren skriver at hun tok ut ferie i to dager fordi hun ikke ville «belaste» jobben sin med dette. Hun planla opprinnelig å ta rutefly, men ble fraktet i reder Torstein Hagens privatfly.

Drevland forteller at hun vil føre opp både turen til Venezia og den halvannet døgn lange turen med skiper etter dåpen i ordførerens gaveregister.

- Lærer aldri Professor Frank Aarebrot påpeker at Trude Drevland tydeligvis har lært av kritikken mot daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp), som mottok et gullarmbånd i gave da hun døpte ferja MS Bergensfjord i 2006.

I motsetning til Navarsete, takket Drevland nei til gudmorgave.

- Men det som er rart, er hvorfor hun da takker ja til en luksustur som er verdt mye mer. Det virker som de aldri lærer, sier Aarebrot til Dagbladet.

- Men det som er viktig å understreke, er at hun ikke bar ordførerkjede da hun døpte båten. I og med at hun tok ut ferie, har hun i og for seg klart å skille rollen som gudmor fra rollen som ordfører, men når redieriet bruker bilder av henne i ordførerkjede på hjemmesidene sine, blir det en sammenblanding av roller likevel, legger Aarebrot til.

- Hun har nok prøvd å unngå kritikk med å ta ut ferie, for hun var der bare et døgn for å døpe båten.

- Kjære venner, jeg kan med hånden på hjertet si at jeg har handlet i den beste tro. Jeg har aldri forsøkt å kare til meg personlige fordeler, jeg har aldri ønsket å handle i strid med gjeldende lover og regler. Jeg har bare prøvd å gjøre det beste for byen min, skriver ordfører Trude Drevland på Facebook.

Liker ikke Venezia Til BT i går uttrykte Drevland at Venezia-turen ikke akkurat kan regnes som ferie.

- Slett ikke. Jeg synes ikke noe om Venezia. Det er altfor mye vann der, sa ordføreren.

- Det blir litt panisk. Det er jo ikke Venezias skyld dette her, sier Frank Aarebrot og fortsetter:

- Hun har noen argumenter, og man skjønner hvordan hun har tenkt. Jeg tror ikke hun har ment noe vondt med det, men hun har likevel vist veldig dårlig skjønn.

- I tillegg burde de sørge for at de hadde kontroll med hvordan rederiet brukte materialet. At de bruker en filmsnutt med dåpen er helt naturlig, men at de lager reklamefilmer, burde de forsikret seg mot, sier Aarebrot.

KRITISK: Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i bergen. Foto: Ralf Lofstad
KRITISK: Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i bergen. Foto: Ralf Lofstad Vis mer