TREKKER TILBAKE: Statens Legemiddelverk har bestemt seg for å trekke tilbake medisinen Metadon Martindale fra det norske markedet. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX .
TREKKER TILBAKE: Statens Legemiddelverk har bestemt seg for å trekke tilbake medisinen Metadon Martindale fra det norske markedet. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX .Vis mer

Bergensavisen: Tre personer kan ha dødd på grunn av legemiddel

Nå trekker Statens Legemiddelverk Metadon Martindale fra markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7000 personer i Norge får såkalt LAR-behandling. Disse får medikamenter som Subutex og Metadon mot sin narkotika-avhengighet. Bare i Bergen er det nærmere 1000 pasienter som får LAR-behandling.

- 3500 av 7000 pasienter får metadon. Rundt en tredjedel av disse igjen, omtrent 1000 personer, har fått Metadon Martindale, sier overlege ved Statens Legemiddelverk, Sigurd Hortemo, til Bergensavisen.

Sannsynligvis er tre personer døde og 13 pasienter alvorlig syke som følge av å injisere stoffet Metadon Martindale.

LAR-pasientene skal drikke miksturen, men flere har altså satt det med sprøyte.

- Metadon Martindale er laget for å drikkes. Det er ikke farlig. Men noen pasienter har likevel injisert stoffet med sprøyte. Hvis Metadon Martindale-mikstur settes med sprøyte i en åre, kan hjelpestoffet povidon hope seg opp i kroppen og gi alvorlige skader i skjelettet, beinmargen, nyrene, leveren og hjertet, sier han og legger til:

- Risikoen for skade øker ved gjentatte injeksjoner, stoffet lagres i kroppen over lengre tid og kan føre til organsvikt.

En av årsakene til at stoffet settes med sprøyte i en blodåre, er at flere brukere får med seg metadonen hvis de for eksempel skal på tur eller lignende. Pasientene kommer fra ulike deler av landet. En av de døde kommer fra Vestlandet, en fra Østlandet og en fra Nord-Norge.

- Miksturen har vært i bruk siden 2005 og har blitt gitt til svært mange pasienter, hvorfor har dere ikke forsket på dette før?

- Kunnskapen om de store organskadene ved injeksjon av povidon er ny - og vi tar nå konsekvensen av denne nye kunnskapen.

Han påpeker at det er alvorlige funn Haukeland har kommet med.

- Vi vet ikke sikkert hvilke legemidler pasientene med skadene har brukt, men det er nærliggende å mistenke at Metadon Martindale er en av kildene. Derfor trekker vi dette legemiddelet fra markedet. Vi har andre metadonalternativer som kan brukes, sier han til Bergensavisen.no.