Bergensbanen står fortsatt

Vanskelig å komme seg fram på fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Været skaper fortsatt store problemer for Bergensbanen. Folk som skal på fjellet, blir bedt om å sjekke om det overhode er mulig å komme fram.

Bergensbanen er fortsatt stengt fredag etter en avsporing mellom Hallingskeid og Myrdal onsdag. Og ikke alle stasjonene langs banen lar seg nå med buss, noe som skaper problemer for mange vinterferierende.

- Slik det ser ut nå, kan vi ikke garantere at folk kommer fram til Finse, Hallingskeid, Ustaoset og Haugastøl. Det er været som skaper problemer, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til NTB.
Bergingstog fast i snøen
Det var ekspresstoget fra Bergen til Oslo som sporet av onsdag, og torsdag gjorde uværet det svært vanskelig å arbeide på stedet. Selv bergingstoget satte seg fast i snøen, og først i natt ble det gravd løs, slik at det kunne returnere til Ål.

- I tillegg gikk snøryddingsmaskinen i stykker, men den er nå i orden og i gang med å rydde sporene fram til toget som har sporet av. Straks det er mulighet for det, vil vi gå inn med bergingstoget igjen, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket fredag morgen.

- Men været skaper fortsatt problemer. Det er samme vær i området som torsdag, og vi må hele tiden vurdere om det er forsvarlig å sende bergingstoget inn igjen, sier Bakken.

Torsdag var det 17 kuldegrader og opp mot storm i vindkastene, og også fredag ble det meldt om storm i området.


Kostbar venting
- Det står 14 godstog på forskjellige stasjoner langs Bergensbanen og venter, så det er viktig å få skinnegangen ryddet så snart som mulig. Ventingen utgjør store kostnader, sa Bakken.

I mellomtiden blir passasjerer mellom Oslo og Bergen fraktet med buss på de strekningene toget ikke går.

- Mellom Bergen og Oslo kommer folk seg. Det er enkelte stasjoner på fjellet vi ikke kan garantere, sier Colstrup.

- Vi kan bare beklage, men vi kan ikke gjøre mer enn været tillater, sier han.


Sørlandsbanen på skinner igjen
Torsdag var det problemer på flere toglinjer enn bare Bergensbanen. Fredag hadde mye av dette løst seg.
BLE EVAKUERT: Onsdag ble alle passasjerene på toget fra Oslo til Bergen evakuert da signaturtoget stoppet i Aurland. Bergensbanen står fortsatt på grunn av uværet. Foto: Privat
BLE EVAKUERT: Onsdag ble alle passasjerene på toget fra Oslo til Bergen evakuert da signaturtoget stoppet i Aurland. Bergensbanen står fortsatt på grunn av uværet. Foto: Privat Vis mer

- Det er trafikk på Jærbanen igjen, men det er fortsatt strømløst mellom Klepp og Nærbø så her fraktes passasjerene med buss, sier Colstrup.

Ellers går Arendalslinja som normalt, det samme gjør Østfoldbanen og Spikkestadlinja.

- Fortsatt er det noe knapt med ressurser, så folk vil måtte regne med en og annen innstilling, særlig på Østlandet sier Colstrup.
(NTB)