Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bergenserne vil gjenreise Pepperkakebyen

Mobiliserte til en ny bakerunde.

MOBLISERER: Hærverket på Pepperkakebyen i Bergen har opprørt bergenserne, som søndag mobiliserte til en ny bakerunde slik at Pepperkakebyen kan åpnes som planlagt førstkommende fredag. Foto: SCANPIX
MOBLISERER: Hærverket på Pepperkakebyen i Bergen har opprørt bergenserne, som søndag mobiliserte til en ny bakerunde slik at Pepperkakebyen kan åpnes som planlagt førstkommende fredag. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Hærverket på Pepperkakebyen i Bergen har opprørt bergenserne, som søndag mobiliserte til en ny bakerunde slik at Pepperkakebyen kan åpnes som planlagt førstkommende fredag.

Bare noen timer etter at barn i Bergen la sin sjel i å pynte nærmere 650 pepperkakehus lørdag, ødela vandaler mesteparten natt til søndag.

- Noen har tatt seg inn i Bypaviljongen på Torgallmenningen og gått berserk. De har knust hundrevis av flotte pepperkakehus, sprøytet ut innholdet i et brannslukkingsapparat og tømt ut maling inne i teltet. Det så forferdelig ut da vi kom dit søndag morgen, sier daglig leder i Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen, til NTB.

Førjulstradisjon

Hvert år før jul pynter barna i byen flere hundre pepperkakehus som stilles ut i et telt på Torgallmenningen i Bergen sentrum. Lørdag gikk det med store mengder melis og pynt til årets over 600 kakehus. Folk arbeidet til rundt klokken fire natt til søndag, og de første var på plass igjen i sjutiden for å gjøre alt i stand til åpningen av Pepperkakebyen førstkommende fredag. Hærverket må derfor ha skjedd i timene mellom fire og sju, ifølge Kristoffersen.

I knas

Da folk kom for å åpne utstillingen søndag morgen, fant de nesten alt ødelagt og i knas. Flotte pepperkakebyggverk laget av skole- og barnehagebarn så vel som privatpersoner, var smadret og lå strødd utover.

- Vi vet ikke hvem som står bak, og vil heller ikke spekulere i det. Vi er mer opptatt av alle dem om har brukt mye tid på å lage alle disse husene, sier Kristoffersen.

Han sier planen nå er å ringe alle som har bakt pepperkakehus og be dem stille opp på en ny bakerunde.

- Vi merker et veldig engasjement rundt omkring. Det strømmer søndag på med nye pepperkakehus som gir håp om at Pepperkakebyen også i år skal bli like flott som den har pleid å være, sier Kristoffersen.

Meningsløse ødeleggelser

- Vi håper vi får tak i dem som har gjort dette. Personer som kan gjøre noe slikt, kan ikke kalles annet enn idioter, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt til NTB.

Den erfarne politimannen er opprørt over de meningsløse ødeleggelsene. Foruten å ha knust kakehusene har gjerningspersonene tømt et brannslukkingsapparat og sølt maling ut over i hele teltet på nærmere 200 kvadratmeter.

- Slik går ikke an. Det må ha vært vitner til dette. Torgallmenningen er aldri folketom natt til søndag og vi oppfordrer folk til å ta kontakt med politiet, sier Lyssand. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media