POPULÆR POLITIMESTER: Tidligere politimester Rolf B. Wegner i Bergen støtter politimester Geir Gudmundsen etter Monika-saken som ryster Hordaland politidistrikt.

Foto:Oddmund Lunde/Dagbladet
POPULÆR POLITIMESTER: Tidligere politimester Rolf B. Wegner i Bergen støtter politimester Geir Gudmundsen etter Monika-saken som ryster Hordaland politidistrikt. Foto:Oddmund Lunde/DagbladetVis mer

Bergensernes «onkel Politi» gir sin fulle støtte til politimesteren etter Monika-skandalen

Rolf B. Wegner (74) støtter Geir Gudmundsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rolf B. Wegner (74) var politimester i Bergen i perisoden 1992 til 2001 og var bergensernes «onkel politi». Den svært populære eks-politimesteren gir i debattinnlegg i Bergensavisen (BA) i dag sin fulle støtte til nåværende politimester Geir Gudmundsen i Monika-saken.

- Fra min tid som politimester kjenner jeg ham som meget solid, sier Wegner til BA.

Gudmundsen har trådt til side fra sin politimesterstilling midlertidig mens saken granskes. I sitt innlegg skriver Wegner at Gudmundsen er rett mann til å lede politiet i opprydningsarbeidet som nå følger.

- Jeg kjenner ingen som er bedre kvalifisert til å lede denne viktige prosessen enn politimester Gudmundsen, skriver han i innlegget.

- Ikke avtalt Overfor Dagbladet ønsker Wegner å presisere at innlegget hans i BA i dag ikke er kommet i stand etter avtale med Gudmundsen.

- Vi er ikke nære venner, men kjenner hverandre. Jeg valgte å skrive dette fordi jeg synes saken har fått en uheldig utvikling i mediene, og jeg ønsker å gi uttrykk for det og gi Gudmundsen støtte fra en gammel pensjonist, sier 74-åringen.

Han mener mediene har vært alt for opptatt av å jakte syndebukker i saken etter tabbeetterforskningen av Monika Sviglinskajas (8) død. Politiet henla saken som et selvmord, men spor på stedet indikerte noe annet. Varsleren Robin Schaefer og Monikas mor sin bistandsadvokat Stig Nilsen kjempet for gjenopptakelse. Saken ble til slutt gjenopptatt og etterforskningen ledet politiet til å sikte jentas tidligere stefar for drap. Han nekter straffskyld.

- Særlig opptatt synes mediene å være i om politimesteren i Hordaland bør trekke seg fra sitt embete. Som om han hadde den subjektive skyld for arbeidsulykken! Politimesterens ansvar er av en helt annen art. Han sitter med det objektive embetsansvaret, skriver Wegner.

FÅR STØTTE: Politimester Geir Gudmundsen.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FÅR STØTTE: Politimester Geir Gudmundsen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- På generelt grunnlag mener jeg syndebukkjakt er et blindspor. Det sentrale nå er å reparere og gjenopprette, sier Wegner.

Vil ha lokalpoliti Han sier han også har tanker om hvilke stillinger som bør ansvarliggjøres, men holder det for seg selv. Han sier han håper hans innlegg bidrar til at det tennes nye tanker i befolkningen i Bergen.

I sitt innlegg skriver han at Bergen politikammer i hans tid hadde en velkvalifisert kriminalavdeling som ble ble borte ta politikammeret ble slått sammen med Hordaland politidistrikt. Ett av tiltakene i kjølvannet av Monika-saken er at det skal bygges opp en felles krimenhet for de mest alvorlige sakene.

- Det er en veldig god tanke, sier Wegner.

Den pensjonerte polititoppen er skeptisk til nyorganiseringen av Politi-Norge som skal gå fra 27 til 12 politidistrikt.

- Jeg er redd det vil føre til ytterligere sentralisering og at det vil gå på bekostning av det lokale politiet. Jeg vil hevde at politiet trenger et både/og-alternativ. Det er behov for utvikling av politiet og en modell som gir rask og god beredskap, men også et politiet som er til stede lokalt. Folk må få oppleve at politiet er til for de lokale, sier han.

BLE DREPT: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept, men politiet etter at de gjenopptok saken.
Foto: Privat / NTB scanpix
BLE DREPT: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept, men politiet etter at de gjenopptok saken. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer