Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslingsrapporten

Bergenspolitiet får enorm kritikk. Politidirektøren sier de har jobbet med en annen sak som vil sette det i et nytt lys

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har selv vært i Bergen to ganger for å bli briefet om en omfattende etterforskning.

FÅR KRITIKK: Bergenspolitiet får kraftig kritikk etter varselrapport om hvordan alvorlige saker ble nedprioritert. Foto: Espen Braata / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Bergenspolitiet får kraftig kritikk etter varselrapport om hvordan alvorlige saker ble nedprioritert. Foto: Espen Braata / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / BERGEN (Dagbladet):
- Vi jobber med et sakskompleks som vi ikke kan gå ut med nå av hensyn til etterforskningen. Jeg kan bekrefte at vi har hatt behov for store ressurser til spaning og etterretning i dette sakskomplekset. Vi kommer med informasjon om dette når vi er klare for det, sier visepolitimester Olav Valland i Vest politidistrikt, til Dagbladet

STORT SAKSKOMPLEKS: Bergenspolitiet har vært i hardt vær for prioriteringer den siste tiden. Nå etterforsker de en stor og omfattende sak. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
STORT SAKSKOMPLEKS: Bergenspolitiet har vært i hardt vær for prioriteringer den siste tiden. Nå etterforsker de en stor og omfattende sak. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Varslingsrapport

I april 2016 leverte en politioverbetjent ved seksjon for organisert kriminalitet i Vest politidistrikt en 52 siders lang varslingsrapport til politimesteren. Varsleren omtales som en høyt tiltrodd ansatt.

Det framgår av rapporten at store og alvorlige narkotikasaker er blitt nedprioritert som følge av instrukser fra øvre ledelse i bergenspolitiet. Justisdepartementet og Riksadvokaten ble varslet om saken av varsleren.

VG avslørte saken sju måneder etter. Kort tid etter startet Spesialenheten etterforskning av mulige lovbrudd.

Hadde mistet kontrollen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård forteller nå om forhold som ligger bak kritikken av politidistriktet.

Han forsvarer deler av de harde prioriteringene distriktet har gjort, men mener at konkrete saker og enkeltutslag av prioriteringene må reageres på.

- Man har vært nødt til å prioritere ressursene annerledes i en periode. Dette av grunner jeg synes høres fornuftig ut. Vest politidistrikt var i ferd med å miste fullstendig kontrollen på straffesaksporteføljen sin. De hadde alt for mange gamle saker, og da hjelper det ikke å ta inn nye, sier Humlegård til Dagbladet.

- Meget omfattende sak

Varselet som er omtalt den siste tiden synes først og fremst å gjelde for åra 2013 til 2015. Men varselet ble sendt i år.

Nå viser Humlegård til at Bergenspolitiet jobber med å løse en stor pågående sak på et annet saksfelt enn narkotika. Da forklarer han at store spanings- og etterforskingsressurser er flyttet over på denne saken.

- Politiet har dermed gjort tøffe ressursprioriteringer når det gjelder spaning og teknisk og annen etterforskning. De siste månedene har de prioritert knallhardt en kompleks og meget omfattende sak som jeg har sett meg enig i viktigheten av å prioritere. Dette vil sette Bergenspolitiet i et nytt lys. Dette kan også forklare hvorfor politiet nedprioriterer et område, for å satse på andre til tider, sier Humlegård, som omtaler den pågående saken som å være av høyeste prioritet.

- Det er gjort en fantastisk innsats i saken av politidistriktet. Saken er veldig ressurskrevende og den har vært jobbet med i flere måneder. I en slik sak trenger man ressurser og kompetansemiljøene som til vanlig også brukes på andre saksfelt, sier Humlegård, som selv har vært i Bergen to ganger for å bli briefet om saken, en gang før og etter sommeren.

- Det er ikke så ofte at jeg reiser over til et distrikt for å se på en konkret sak, legger Humlegård til.

STOR PÅGÅENDE SAK: Bergenspolitiet jobbet nå med en stor og omfattende sak som ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård har høyeste prioritet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOR PÅGÅENDE SAK: Bergenspolitiet jobbet nå med en stor og omfattende sak som ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård har høyeste prioritet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Forstår reaksjonene
Politidirektøren var ikke kjent med de konkrete føringene om at det ikke skulle tas beslag eller pågripe personer i alvorlige narkotikasaker, men han har satt seg godt inn i varselet, hevder han.

Politidirektoratet har fulgt opp påstandene i varselet med spørsmål til politiledelsen om åtte momenter.

Humlegård forstår at politifolk og allmennheten reagerer på enkeltutslag av harde prioriteringer.

Han viser til eksempelet hvor politiet var veldig nært et stort beslag, men fikk beskjed om å ikke aksjonere.

- Når man spaner på et hus hvor det lå 2,5 kilo amfetamin på andre siden av veggen og spaning får beskjed fra ledelsen om å ikke agere, da forstår jeg at personer reagerer på det. Men vi får se om det er straffbart i det konkrete tilfellet, sier Humlegård.

- Men må man virkelig prioritere så hardt i Bergen at de ikke kan etterforske og oppklare alvorlig narkotikakriminalitet?

- Jeg tenker personlig at man må gå inn og ta det stoffet, pågripe personene og få stoffet vekk fra gata. Men vi får se om prioriteringen som er gjort er kritikkverdig eller straffbar, sier Humlegård, som peker på at Vest politidistrikt også gjør gode ting.

Bedre på saker mot barn

Humlegård forteller om prioriteringsendringer hos politiet.

- Lenge har man ikke prioritert overgrep og voldssaker, det er prioritert mye mer nå. De har tidligere gjort det alt for dårlig på straffesaker mot barn og unge. Når er de mye bedre på det. Vest politidistrikt ligger veldig bra an i forhold til landsgjennomsnittet, sier Humlegård.

Han påpeker at det ikke er tilfelle at man ikke har hatt tilslag mot narkotikasaker i Bergen, men at det er enkeltutslag ved prioriteringene som har gått galt.

Nye tall på antall anmeldelser av grove narkotikalovbrudd fra 1. januar til og med august, viser at gamle Hordaland politidistrikt hadde opprettet 36 saker, mot 55 i fjor. I Oslo har tallet økt fra 158 saker til 187 saker.

- Det har vært et dupp i antall saker, men det er ikke et fravær. Det er et kapasitets- og ressursspørsmål, og her har man gjort vanskeligere prioriteringer. I tillegg så har politiet i Bergen hatt denne store saken som har spist av ressurser for spaning og tekniske etterforskning de siste månedene, sier Humlegård.

Må forbedre seg

Ifølge NRK sendte varsleren en rapport om hvordan avdelingen hans, spanings- og etterretningstjenesten, hadde fått føringer om ikke å gripe inn når de fikk konkrete opplysninger om grov narkotikakriminalitet. Han varslet om at «etniske nettverk fra Balkan med mafialignende strukturer har fått fotfeste», og at en leiemorder tilknyttet dette miljøet skal være i Bergen.

Humlegård har gitt beskjed til politimesteren om at slik virksomhet ikke kan forsette.

- Arbeid mot slike miljøer skal opp på et normalt nivå igjen. Politimesteren har forsikret meg om at distriktet skal tilbake igjen til gamle prestasjoner og kommer til å prioritere dette annerledes i 2017. Det er viktig. Det kan ikke vært sånn at Bergen oppleves som et sted hvor kriminelle gjenger kan operere uten risiko for å bli tatt. De blir i dag tatt, men den situasjonen som nå er tegnet, så etterlates det et inntrykk av at det er fritt fram. Det har det ikke vært. Det viser tallene. Men distriktet må tilbake til hvordan dette ble håndtert tidligere, sier Humlegård.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling