Bergenstoget sporet av i snøras

Halve toget utenfor skinnene ved Hallingskeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Formiddagstoget mellom Oslo og Bergen sporet av mellom Hallingskeid i Ulvik og Myrdal i Aurland kommune i ti-tiden.

Tidligere jernbaneulykker per 31.12.2006:

• Dødsulykker: 11

• Ulykker uten omkomne personer: 47

• Totalt antall ulykker: 58

• Alvorlige jernbanehendelser: 139

(Kilde: SHT)

Regiondirektør Lars Christian Stendal ved Jernbaneverket Vest opplyser til Dagbladet.no at det var østgående ekspresstog fra Bergen til Oslo som sporet av.

- Det har sporet av et par kilometer herfra, får Dagbladet.no opplyst fra Myrdal stasjon.

Det er ikke meldt om skadde.

- Vi vet at det 130 passasjerer ombord i toget, men det er foreløpig ikke meldt om personskader, sier vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen på Sola, til Dagbladet.no.

Snøras

- Avsporingen skjedde etter at toget kjørte inn i et snøras. Ingen passasjerer ble skadet. Passasjerene blir nå fraktet inn i den delen av toget som fortsatt er inntakt, sier operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt.

Er du på stedet? Tips Dagbladet.no på epost 2400dagbladet.no eller SMS/MMS til 2400!

SPORET AV PÅ FJELLET:  Bergenstoget sporet av ved Hallingskeid stasjon, mellom Myrdal og Finse på 1110 meters høyde. Hallingskeid stasjon ligger inne i et snøoverbygg. Foto fra Dagbladet og Google Earth.
SPORET AV PÅ FJELLET: Bergenstoget sporet av ved Hallingskeid stasjon, mellom Myrdal og Finse på 1110 meters høyde. Hallingskeid stasjon ligger inne i et snøoverbygg. Foto fra Dagbladet og Google Earth. Vis mer

Dårlig vær

Politiet jobber nå med muligheter for å evakuere passasjerene. Det skal være svært dårlig vær i området.

Stendal ved Jernbaneverket Vest opplyser at det er ti minusgrader og mye snø i området. Det er ifølge Dagbladets værtjeneste minus 11 grader i området.

- Det ble kjørt visitasjon av sporet et par timer før, og jeg ønsker ikke å spekulere i hva som er årsaken til avsporingen, sier Stendal og legger til at han ikke tror det er snøskred som kan være årsaken.

Halve togsettet av

- Det er et dobbelt togsett av typen Signatur, som ligner på et Flytog, og det ene togsettet har sporet av. Det andre togsettet står på sporet fremdeles, sier Stendal.

- Passasjerene blir nå tatt over i det settet som står på sporet og som har varme og strøm, slik at de har det ryddig og bra. Så vidt vi vet er det ingen skader, sier regiondirektøren.

Han opplyser at de nå gjør en vurdering av om det er mulig å kople de to togsettene fra hverandre, slik at de kan kjøre det bakerste togsettet tilbake til Myrdal stasjon.

Bergenstoget sporet av i snøras

- Dersom det viser seg for risikabelt har vi togsett på Myrdal stasjon, 10-12 kilometer unna, som kan hente passasjerene, sier Stendal.

- Veldig bratt

Jernbaneverket fikk melding om avsporingen klokken 10. Havarikommisjonen drar opp til ulykkesstedet nå med to personer i en Robel, det vil si et arbeidsstog.

- Åstedet for ulykken er veldig bratt, sier direktør Grete Myhre i Statens Havarikommisjon for Transport til Dagbladet.no.

- Det har ikke skjedd noen ulykke på akkurat dette stedet før. Men i julen 2005 skjedde det en stygg rasulykke ved Bulken stasjon på samme linjen, sier Myhre.

- Vi blir inntil videre bare holdt orientert om hendelsen, og NSB og Hordaland politidistrikt tar hånd om saken, sier Sunde ved Hovedredningsentralen.

Dagbladet.no kommer med mer. Er du på stedet? Tips Dagbladet.no på epost 2400dagbladet.no eller SMS/MMS til 2400!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer