Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berger laks fra dieselkatastrofe

Kaianlegg raste sammen i Skjervøy. 180 000 liter diesel i sjøen.

 180 000 LITER LAKK UT:  Endel av kaianlegget i Skjervøy knakk sammen lørdag morgen. Foto: 2400-tipser.
180 000 LITER LAKK UT: Endel av kaianlegget i Skjervøy knakk sammen lørdag morgen. Foto: 2400-tipser. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjefen for Lerøy Seafood Group, som eier laks for nærmere ni millioner kroner i merder rett utenfor den store diesellekkasjen i havnebassenget i Skjervøy mener at det er gode muligheter for å redde fisken.

- Fisken står så dypt i sjøen at dieselen ikke synker ned dit. Laksen blir nå pumpet over i et annet anlegg, sier konserndirektør Stig Nilsen til nyhetsnettstedet Framtid i Nord.

Selve produksjonen på slakteanlegget til en av de største aktørene i norsk lakseoppdrett vil stanse for en periode, men fisken bli berget, ifølge konserndirektøren.

Om lag 180 000 liter diesel  har lekket ut i havnebassenget i Skjervøy etter at en del av kai til selskapet Bunker Oil raste ut i sjøen i morges.

Det pågår nå en stor aksjon i sjøen utenfor havna i Troms-kommunene for å begrense skadene av det store utslippet.

- Vi har beredskap for nettopp slike situasjoner. Da våre ansatte ble kjent med utslippet, rullet de straks ut lenser som ligger klare på anlegget og fikk slik stengt dieselen ute, sier konserndirektøren til Framtid i Nord i formiddag.

300 km fra oljevern — Brannvesenet har ansvaret for opprydningsaksjonen, og de har tilkalt eksperthjelp i helikopter fra Tromsø. Samtidig har laksebedriften lagt ut lenser for å berge laksen, sier operasjonsleder Trond Høydal i Troms politidistrikt til NTB.

Tromsø, som ligger rundt 30 mil unna, har den nærmeste oljevernberedskapen, ifølge Høydal.

Været i området er rolig og ikke til hinder for opprydningsarbeidet. Seinere lørdag er det imidlertid meldt kuling.

Råtten brygge Det var en stor del av en gammel trebrygge som brøt sammen og rev av noen dieselledninger, fikk det lokale brannvesenet melding om klokka 08 lørdag morgen. Dermed fosset dieselen rett ut i sjøen. Halvannen time etter at brannvesenet meldte fra om skaden, omkring klokka 09.30, var lekkasjen stanset, men da var allerede 180.000 liter havnet i sjøen, ifølge Høydal.

— Det er jo tragisk, ikke minst for sjømatbedriften Lerøy Aurora, som har et lakseslakteri like i nærheten, sier han til NTB.