Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berget etter fem døgn i snøhule og nødhytte

I dag startet hjemmejula for Irene (37) og Robert (41).

 REDDET I MÅNESKINN:  Værfaste Irene Huse og Robert Oshaug i trygt terreng fem døgn etter at de måtte grave seg ned, flankert av redningsmennene Stein Are Bergheim (til venstre) og Hans Kristian Bergheim. Foto: Are Bergheim
REDDET I MÅNESKINN: Værfaste Irene Huse og Robert Oshaug i trygt terreng fem døgn etter at de måtte grave seg ned, flankert av redningsmennene Stein Are Bergheim (til venstre) og Hans Kristian Bergheim. Foto: Are Bergheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det fjellvante paret spurte om de kunne parkere bilen da de kom til Grotli Høyfjellshotell 22. desember. De skulle på overnattingstur på hytte før jul nå som det var blitt skikkelig skiføre.

Overnattinger ble det - fem i tallet - men først i snøhule og så i en Turistforeningens sikringshytter med kraftig vind, snøfokk og ned mot 20 minusgrader utenfor.

Etter 15 timer i dyp snø, kraftig vind ogt håpløs sikt, måtte de grave seg ned natt til lille julaften.

Her kan du sjekke værforholdene der du skal tilbringe romjula og nyttårshelgen.

Først natt til mandag, fjerde juledag, var Irene Huse (37) og Robert Oshaug (41) på vei hjemover mot `Ålesund i opptinet bil.

- De var veldig blide og fornøyde da de kom tilbake til hotellet bakpå snøscooterne. De fikk seg en matbit og var mest opptatt av å komme seg hjem. De hadde vel en julemiddag som holdt å bli kald. Så vi fikk nå varmet opp dieselbilen til den startet. Det var 20 minus her. Jeg rakk ikke en gang å spørre hva de het, sier hotelleier Are Bergheim på Grotli til Dagbladet.

Brått og brutalt
Den ufrivillig lange juleferien på Tafjordfjellet i 1400 meters høyde mellom øst og vest er en påminnelse både om at det faktisk ER skiføre i fjellet i Sør-Norge, at det er smart å være forberedt på at været brått kan snu til brutale på snaufjellet, og at lokal kunnskap om vær og føreforhold kan matche alle satellittdata om hvordan været blir de nærmeste timene.

For det var neste generasjon på Grotli-hotellet, brødrene Hans Kristian (30) og Stein Are Bergheim (37), som tilbød redningsledelsen ved Gudbrandsdal politidistrikt og Hovedredningssentralen å hente de to værfaste skiløperne søndag kveld.

Når været først hadde gjort det umulig å komme seg videre og risikofylt for redningsmannskap å dra ut, hadde paret sin bit av juleflaks med at det var tidvis mobildekning der de hadde søkt tilflukt.

Best i måneskinn
Tilfluktstedet var kjent: den såkalte sikringsbua til Ålesund-Sunnmøre Turistforenings Danskehytta, en drøy mils løypefri strekning gfra Grotli.

- På kvelden her ble det måneskinn og ganske skyfritt. Da vet vi at det holder seg sånn noen timer, og at dette er de beste værforholdene finne å finn fram i snøfokk på snaufjellet, sier Stein Erik Bergheim til Dagbladet.

Ved 20.30-tiden dro han og  broren avgårde på hver sin snøscooter, og var tilbake med det saknede paret før 23.30.

- De så scooterlysene da vi kavet oss opp det siste bratthenget. De var veldig glade for å se oss, og de hadde funnet nok mat og varme i hytta, sier Stein Erik Bergheim.

Alle DNT-hytter på fjellet har såkalte sikringsbuer eller nødbuer i nærheten av selve hytta slik at turfolk kan søke ly dersom det for eksempel bryter ut brann.

800 meter fra målet - uten å vite
Sunnmørsposten hadde sms-kontakt med 41-åringen natt til søndag.

Han skrev at de bare var 800 meter fra Danskehytta og nødbua da de gravde seg ned, men det visste de ikke da.

De forlot snøhytta grunnet snøskredfare og så seg nødt til å legge igjen alt av utstyr.

- Vi tok bare med oss nødutstyr som sovepose, liggeunderlag, spade, tørre klær, batterier, hodelykter, kart, kompass og noe mer.Den siste turen til ei sikringsbu ved Danskehytta var unnagjort på halvannen time, skrev den fjellvante mannen til avisas reporter da.

Dagbladet har i løpet av mandagen ikke fått kontakt med noen av de to.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media