Berget kvinne i isdrama

TROMSØ (Dagbladet): Til tross for heroisk innsats fra dykkerne Bjørn Tore Larsen og Jon Røkenes endte det med døden for en 49 år gammel mann fra Alta da snøscooteren gikk gjennom isen. Men de to dykkerne reddet livet til den 50 år gamle kvinnen som var sammen med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paret kom inn til Regionsykehuset i Tromsø ca. klokka 19.30 i går. Den 49 år gamle mannen døde seint i går kveld. Det tok to og en halv time fra ulykken ble oppdaget til redningsarbeidere klarte å få paret ut av isen. Ulykken skjedde da de to var på snøscooter ute på Lathari i Transferelv i går ettermiddag. Takket være en sterk innsats fra de lokale dykkerne, ble kvinnen reddet opp i tide.

Ekstreme forhold

De to dykkerne Bjørn Tore Andersen og Jon Røkenes fra Alta klarte under ekstremt vanskelige forhold å få kvinnen opp fra det iskalde vannet, halvannen time etter at paret hadde gått gjennom isen.

- Det var som å gå i sirup, det var helt forferdelig, sier Andersen, som var den første som kom ut til ulykkesstedet.

Klokka 15.10 i går ettermiddag gikk alarmen hos brann- og redningskorpset i Alta. Naboer hadde hørt rop ute på isen. Tjue minutter seinere var Andersen ute ved Lathari.

- Jeg hørte hyl og skrik ute på fjorden, men det var mørkt og umulig å lokalisere hvor skrikene kom ifra, forteller Andersen. Han begynte å gå utover, men isen var svært usikker og for nesten hvert steg han tok brast den under ham.

- Isen var rett og slett pill råtten, forteller dykkeren.

I tillegg var været svært dårlig, med tett regn og tung tåke. Førti minutter seinere fikk Andersen assistanse fra yrkesdykker Jon Røkenes. Sammen bestemte de seg for å forsøke å ta seg ut til de to, som lå 300- 400 meter fra land.

Fikk låne båt

- Vi fikk låne en båt i nabolaget, og dro den med oss utover.

Klokka 16.30 nådde dykkerne fram til paret. Kvinnen var da ved bevissthet, mens mannen lå livløs i vannet.

- Vi klarte å løfte kvinnen opp i båten, og fikk begynt å jobbe med å få stabilisert situasjonen, forteller Andersen.

Mens de jobbet med å få opp mannen kom et Sea King helikopteret fra Banak flystasjon. Helikopterturen fra Banak til Alta tar vanligvis 30 minutter, men dårlig vær forsinket helikopteret.

- Det tok to timer fra vi ba om assistanse til helikopteret kom fram til ulykkesstedet. Været var så dårlig at helikopteret måtte ta en omvei via Porsangerfjorden, forteller vaktsjef ved Hammerfest politikammer, Frank Listøl.

Både politi og lokalkjente i området sier at det er svært risikabelt å kjøre snøscooter på Altafjorden.

EKSTREME FORHOLD: De to dykkerne, Bjørn Tore Andersen og Jon Røkenes klarte under ekstreme forhold å få berget en kvinne fra Alta som gikk gjennom isen. Dykkerne blir berømmet for sin innsats i ulykken.