Berget liv - fikk regning

Jan Henrik Oseth (34) fra Oslo reddet en kvinne (61) fra å brenne inne, men fikk ikke takk som fortjent. For innsatsen mottok han i stedet en regning fra Ullevål sykehus på 150 kroner!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan ikke være riktig at en skal få utgifter ved å være redningsmann, sier den skuffede helten til Dagbladet.

Kvinnens ektemann døde få timer etter brannen, som oppsto i ekteparets leilighet i en boligblokk på Kalbakken forrige lørdag.

Jan Henrik Oseth var på vei opp trappa da han kjente at det luktet brent i oppgangen.

- På veien opp trappa stakk jeg innom naboen i underetasjen. Vi pratet, men etter hvert ble røyklukta mer og mer påtrengende, forteller han.

Den snarrådige redningsmannen har flere brann- og redningskurs gjennom Sivilforsvaret.

Sparket inn døra

- Vi løp opp trappa, først trodde jeg at det brant hos meg. Stua og kjøkkenet mitt var røyklagt. Fra verandaen så jeg at det brant på kjøkkenet i naboleiligheten, sier Oseth.

Forgjeves hadde flere naboer forsøkt å ta seg inn til ekteparet i den brennende leiligheten.
- Jeg sparket inn inngangsdøra deres, tung og grå røyk veltet mot meg. Jeg åpnet døra til soveværelset nærmest utgangen. Der så jeg kvinnen lå på senga. For ikke å bli kvalt selv måtte jeg ut og trekke ny luft. Heldigvis dukket brannvesenet opp etter kort tid og fikk henne ut, sier Oseth.

Han fikk pusteproblemer og ble kjørt til akuttmottaket på Ullevål sykehus.

- Blodprøven viste at røyken og gassene jeg hadde fått i meg ikke oversteg fareverdiene. Jeg fikk tilbud om å bli over natta, men valgte å dra hjem, sier Oseth.

Drosjeregningen lød på 152 kroner.

I tillegg mottok Oseth etter få dager en regning for legeundersøkelsen på 150 kroner fra Ullevål sykehus.

Trakk regningen

- Jeg ble forbanna. Takken for å gjøre sitt beste for å redde menneskeliv, er regninger. Dette kan da ikke være riktig? spør 34-åringen.
Etter at Dagbladet tok en ringerunde i går, ser saken ut til å løse seg for Oseth:

Assisterende klinikksjef for akuttmedisin på Ullevål sykehus, Lars Solstad, beklager det hele og svarer med å trekke regningen tilbake.

- En regning er en lite motiverende måte å bli takket på. En bukett blomster hadde vært mer på sin plass. Send regningen i retur og vi skal ta den, lover assisterende klinikksjef Lars Solstad.

FIKK REGNING:: -Det er ikke beløpets størrelse, men det prisippielle jeg reagerer på.