Berget stumpene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Frankrike har berget stumpene av Republikkens oppskrytte gloire . Jacques Chirac er gjenvalgt som president i et valgskred, og Jean-Marie Le Pen er ettertrykkelig avvist av velgerne. Men det skulle da bare mangle. Fransk arroganse burde ha fått en alvorlig knekk i første valgomgang. Det er det mest positive vi kan si om det politiske jordskjelvet 21. april. Først i bakrusen etterpå gikk det opp for velgerne at den femte republikken og demokratiet krever et forsvar for å overleve, og folk strømmet ut i gatene. Samtidig hadde den herskende eliten fått en både alvorlig og fortjent påminnelse om hvor fjernt de står fra folket.
  • Gitt Frankrikes valgordning hadde store velgergrupper - over 47 prosent - ved å ikke stemme eller ved å stemme på de mange kandidatene fra mindre protestgrupper, indirekte stemt på Le Pen. På denne måten hadde velgerne gitt seg sjøl et absurd valg - eller egentlig ikke noe valg - foran andre omgang i går: De kunne ikke velge presidenten, men måtte stemme for eller imot republikken.
  • Velgerne strømmet til urnene i går for å reise kjerringa, og hjemmesitterne gikk ned fra over 28 til under 20 prosent. Men når Chirac fikk over 80 prosent av stemmene, er det mer en seier for republikken enn for presidenten. Venstresidas velgere har utsatt den politiske pensjonsalderen for Chirac med fem år.
  • Valget i går er framfor alt et nederlag for Le Pen, som prosentvis ikke fikk flere stemmer enn i første omgang. Han tapte valget, men vant valgkampen og har rystet regimet i sine grunnvoller. Frankrikes politiske framtid avgjøres nå i valget på nasjonalforsamling i neste måned, og til det er det den slagne venstresida setter sitt håp. Med Le Pen knust og republikken på fote igjen, er tida inne for en grundig fornyelse av fransk politikk. Det venter hele Europa spent på.