Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg-saken:

Bergs advokat: - Et godt tegn

Nå ser Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, fram til det han mener virker å være siste innspurt av etterforskningen.

FENGSLET: Frode Berg ble fengslet i desember 2017. Seinere har han innrømmet at han var i Moskva på oppdrag fra den norske E-tjenesten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
FENGSLET: Frode Berg ble fengslet i desember 2017. Seinere har han innrømmet at han var i Moskva på oppdrag fra den norske E-tjenesten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag bestemte Lefortovo-domstolen i Moskva at Frode Berg (62) varetektsfengsles i to nye måneder. Den spionsiktede Kirkenes-mannen har sittet fengslet i Russland siden desember 2017.

Nå mener Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, at det ser ut til å gå mot slutten av etterforskningen.

- Tidligere har de forlenget fengslingsperioden med tre måneder av gangen, men nå ble det bare to nye måneder. Det tolker jeg som et godt tegn, og at de denne gangen virkelig nærmer seg slutten på etterforskningen, sier Novikov til Dagbladet.

FENGSLET TIL MAI: Den spionsiktede nordmannen Frode Berg fengsles i tre nye måneder. Det ble bestemt i retten i Moskva i dag. Video: Morten Strand / Dagbladet Vis mer

Optimistisk

Foran fengslingsmøtet var Bergs største frykt at etterforskningen ville fortsette i ytterligere halvannet år.

- Jeg mener at jo nærmere vi kommer dommen, jo nærmere kommer vi også en lykkelig slutt. Skrekkscenarioet ville vært forlenget etterforskning.

- Trolig vil etterforskningen avsluttes etter denne fengslingsperioden, sier Novikov.

Advokaten forteller at han snakket med Berg mens de ventet på avgjørelsen, og sier 62-åringen ønsker å forsikre seg om at norske myndigheter ønsker å hjelpe ham.

Men selv om det tolkes som gode nyheter, er det ingenting som tyder på at russiske domstoler vil frafalle siktelsen. Siden Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB, har han vært siktet etter paragraf 276 i den russiske straffeloven, som har en minstestraff på ti års fengsel.

Pågripelsen

Berg ble pågrepet på gata utenfor luksushotellet Metropol i Moskva. Da han ble fengslet hadde han på seg 3 000 euro i kontanter og to konvolutter, som han skulle levere til noen i Russland.

Berg har seinere innrømmet at han var i Moskva på oppdrag for den norske Etterretningstjenesten.

Grunnen til at advokaten ser fram til at saken skal prøves for domstolene, er at Berg må dømmes før det åpner seg en mulighet for å få ham benådet. I juni anslo han at om saken kommer opp for retten i desember, kan vi vente dom i januar og en anke i mars eller april.

- Vi har sett på muligheten for benåding fra starten av.

Han har tidligere vist til en sak mot ukraineren Jurij Solosjenko fra 2014. Han ble dømt til seks års fengsel, men ble benådet etter to år.

KREVENDE: Frode Berg sitter fengslet i Lefortovo-fengselet i Moskva. Advokaten mener situasjonen er krevende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
KREVENDE: Frode Berg sitter fengslet i Lefortovo-fengselet i Moskva. Advokaten mener situasjonen er krevende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Krevende situasjon

Novikov er imidlertid bekymret over situasjonen til Berg i fengselet. Han forteller at Kirkenes-mannen har liten tilgang på frisk luft, rammes av hete og har få muligheter til å mosjonere.

- Han får bare mosjonere én time om dagen. De resterende 23 timene kan han se på russisk tv, som han forstår lite av, og har tilgang på et lite utvalg bøker, hevder advokaten.

Situasjonen ble også nylig forverret for den fengslede nordmannen. FSB har nemlig byttet etterforskningsleder, noe som blant annet har ført til at han ikke får lov til å snakke med kona på telefonen lenger.

- De sier at han ikke får tilgang på å gjøre telefonsamtaler før etterforskningen avsluttes.

Novikov sier også at Berg heller ikke snakker så mye med cellekameraten på grunn av språkproblemer, og nå har bedt om muligheten for å få tilgang på norske aviser.

RUSSLAND: Frode Berg (62) fengslet i tre nye måneder. Video: Henning Lillegård Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media