I RETTEN: Forsvarer Tor Kjærvik og drapstiltalte Berit Thorstensen i Gjøvik tingrett. Gjøvik tingrett er for anledningen flyttet til Sør-Gudbrandsdal tingretts lokaler på Lillehammer.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
I RETTEN: Forsvarer Tor Kjærvik og drapstiltalte Berit Thorstensen i Gjøvik tingrett. Gjøvik tingrett er for anledningen flyttet til Sør-Gudbrandsdal tingretts lokaler på Lillehammer. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Berit Thorstensen er ganske normal

Det mener de sakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Den drapstiltalte Berit Thorstensen ble i Gjøvik tingrett beskrevet som ganske normal av den sakkyndige psykiateren som har undersøkt henne.

Psykiater Steinar Magne Haugen vitnet tirsdag i tinghuset på Lillehammer som oppnevnt sakkyndig for den 52 år gamle tiltalte kvinnen.

Både hun og den medtiltalte broren, Knut Arne Thorstensen, har vært til rettspsykiatriske undersøkelser etter drapene på an Petter Aarstad (41) og Ragnar Bjertnes Abrahamsen (35) i 2006 og 2007.

- Stabil og realistisk

Den sakkyndige psykiateren opplyste i rettene at Thorstensen verken har en utviklingshemming eller alvorlig psykisk lidelse som skulle tilsi stor fare for voldshandlinger. Haugen mener 52-åringen heller ikke er psykotisk eller har andre bevissthetsforstyrrelser, melder P4.

- Hun er stabil og realistisk i sine vurderinger, til tross for at hun bodde i et kriminelt miljø, hevdet Haugen i retten.

- Klappet til

Under rettssaken har det flere ganger kommet fram at Berit Thorstensen var en kvinne som «klappet til » mennene på gården når temperaturen ble høy. Trusler om vold og til og med drap skal ha vært dagligdags.

- Det er hennes talemåte. Trusler om å slå i hjel eller ta livet av andre var dagligtale i dette miljøet som ikke må tas bokstavelig, konkluderte Haugen.

Rettssaken mot de fem tiltalte etter drapene på Vollheim gård i Søndre Land er i ferd med å nærme seg slutten. Mandag skal partene etter planen starte med prosedyrer og straffepåstander.

(NTB)