«Berkut-offiserene sparket og slo uten å bry seg om kjønn, alder eller helsetilstand»

Det beryktede opprørspolitiet er Janukovitsj-regimets spydspiss mot demonstrantene.

STORMET FRIHETSPLASSEN: Her stormer det ukrainske elitepolitiet «Berkut» Frihetsplassen i sentrum av Kiev 11. desember, selve episenteret for opprøret som nå brer om seg i Ukraina. Mange reagerer på at den brutale sikkerhetsstyrken, som har et mandat fra Innenriksdepartementet om å håndtere farlige og voldelige hendelser i forbindelse med store folkemengder, ble satt inn mot i utgangspunket fredelige demonstranter. Innledningsvis dreide protestene seg om et krav til president Viktor Janukovitsj om å si ja til en avtale med EU. Etter hvert som spenningen har økt og volden tiltatt, er hovedparolen nå at Janukovitsj må gå av. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO
STORMET FRIHETSPLASSEN: Her stormer det ukrainske elitepolitiet «Berkut» Frihetsplassen i sentrum av Kiev 11. desember, selve episenteret for opprøret som nå brer om seg i Ukraina. Mange reagerer på at den brutale sikkerhetsstyrken, som har et mandat fra Innenriksdepartementet om å håndtere farlige og voldelige hendelser i forbindelse med store folkemengder, ble satt inn mot i utgangspunket fredelige demonstranter. Innledningsvis dreide protestene seg om et krav til president Viktor Janukovitsj om å si ja til en avtale med EU. Etter hvert som spenningen har økt og volden tiltatt, er hovedparolen nå at Janukovitsj må gå av. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har kommet stadig mer alvorlige rapporter fra demonstrasjonene i den ukrainske hovedstaden Kiev, i opprøret som nå sprer seg som en gressbrann utover landet. 

Ryktene om brutal framferd har blitt stadig sterkere i løpet av det hittil to måneder lange opprøret, ledsaget av bilder av opprørspoliti som banker opp og skyter mot demonstrantene. Fem skal ha mistet livet så langt - og torsdag ble en 20-åring identifisert som opprørets første offer.

Regimet avviser at de har ansvar for dødsfallene.

Samme dag lekket en video på nett som viser opprørspoliti som har kledd en demonstrant naken i minusgradene i Kiev, før han trakasseres og plages.

Sentralt i Janukovitsj-regimets forsøk på å stilne de Europa-vennlige demonstrantenes rop om den Russland-lojale presidentens avgang, står det beryktede opprørspolitiet «Berkut».

I de karakteristiske blåfargede kamuflasjeuniformene, tidsvis også i helsorte uniformer, utgjør elitepolitistyrken myndighetenes spydspiss i det regimekritiske opprøret.

Natt til lørdag ble de fanget på film mens de banket opp demonstranter i Kiev.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer