Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Berkut-offiserene sparket og slo uten å bry seg om kjønn, alder eller helsetilstand»

Det beryktede opprørspolitiet er Janukovitsj-regimets spydspiss mot demonstrantene.

STORMET FRIHETSPLASSEN: Her stormer det ukrainske elitepolitiet «Berkut» Frihetsplassen i sentrum av Kiev 11. desember, selve episenteret for opprøret som nå brer om seg i Ukraina. Mange reagerer på at den brutale sikkerhetsstyrken, som har et mandat fra Innenriksdepartementet om å håndtere farlige og voldelige hendelser i forbindelse med store folkemengder, ble satt inn mot i utgangspunket fredelige demonstranter. Innledningsvis dreide protestene seg om et krav til president Viktor Janukovitsj om å si ja til en avtale med EU. Etter hvert som spenningen har økt og volden tiltatt, er hovedparolen nå at Janukovitsj må gå av. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO
STORMET FRIHETSPLASSEN: Her stormer det ukrainske elitepolitiet «Berkut» Frihetsplassen i sentrum av Kiev 11. desember, selve episenteret for opprøret som nå brer om seg i Ukraina. Mange reagerer på at den brutale sikkerhetsstyrken, som har et mandat fra Innenriksdepartementet om å håndtere farlige og voldelige hendelser i forbindelse med store folkemengder, ble satt inn mot i utgangspunket fredelige demonstranter. Innledningsvis dreide protestene seg om et krav til president Viktor Janukovitsj om å si ja til en avtale med EU. Etter hvert som spenningen har økt og volden tiltatt, er hovedparolen nå at Janukovitsj må gå av. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har kommet stadig mer alvorlige rapporter fra demonstrasjonene i den ukrainske hovedstaden Kiev, i opprøret som nå sprer seg som en gressbrann utover landet

Ryktene om brutal framferd har blitt stadig sterkere i løpet av det hittil to måneder lange opprøret, ledsaget av bilder av opprørspoliti som banker opp og skyter mot demonstrantene. Fem skal ha mistet livet så langt - og torsdag ble en 20-åring identifisert som opprørets første offer.

Regimet avviser at de har ansvar for dødsfallene.

Samme dag lekket en video på nett som viser opprørspoliti som har kledd en demonstrant naken i minusgradene i Kiev, før han trakasseres og plages.

Sentralt i Janukovitsj-regimets forsøk på å stilne de Europa-vennlige demonstrantenes rop om den Russland-lojale presidentens avgang, står det beryktede opprørspolitiet «Berkut».

I de karakteristiske blåfargede kamuflasjeuniformene, tidsvis også i helsorte uniformer, utgjør elitepolitistyrken myndighetenes spydspiss i det regimekritiske opprøret.

Natt til lørdag ble de fanget på film mens de banket opp demonstranter i Kiev.

- De tøffeste - De er de beste og tøffeste av dem som gjennomgår militær trening, sier Mark Galeotti til KyivPost.

Galeotti er professor ved New York University og ekspert på den post-sovjetiske sikkerhetssituasjonen. Han har forsket spesielt på sikkerhetsstyrker i Russland og Ukraina.

Med historiske forgreininger til paramilitære tropper fra Sovjet-tida, ble styrken etablert for å bekjempe organisert kriminalitet. Nå har elitepolitiet spesialisert seg på å håndtere farlige og voldelige situasjoner som kan oppstå eksempelvis under massedemonstrasjoner.

Med base i Kiev, der 900 mann er stasjonert, er «Berkut» etablert i alle regioner og store byer i landet - samlet teller styrken et sted mellom 3250-4000 mann. Det er blitt rapportert at Kiev-styrken har fått forsterkninger fra andre deler av landet ettersom uroen i hovedstaden har tiltatt.

Blant de ulike politi- og sikkerhetsstyrkene som er satt inn for å stagget demonstrantene, er det hovedsaklig «Berkut» som bruker vold, slår Human Rights House Kiev (HRH Kiev) fast i en rapport av 9. januar i år. Rapporten tar for seg voldsomme sammenstøt mellom 30. november og 1. desember i fjor.

«En del personer lå på bakken uten å gjøre motstand, og ble banket opp av en rekke offiserer. Analysen viser med all tydelighet at disse menneskene oppførte seg fredfullt, men «Berkut»-offiserene sparket og slo demonstranter med gummikøller og knyttnevene uten å bry seg om alder, kjønn eller helsetilstand», heter det i HRH Kievs presentasjon av rapporten.

Media er et mål I tillegg til fem dødsfall er hundrevis av demonstranter skadd så langt i urolighetene i den ukrainske hovedstaden. Minst 40 journalister er også skadd.

- Jeg ble skutt på med tåregass da jeg tok bilder
, og det virker som at politiet har satt inn støtet mot demonstrantene, opplyste Dagbladets fotograf Henning Lillegård fra Kiev natt til lørdag.

- De er opplært og får ordre om å kontrollere media. De blir fortalt at dersom de ser noe filme, er det bilder som kan brukes i propaganda, og må derfor ødelegges. Media er er mål for dem, fordi de vil kontrollere bildene som media rapporterer, noe som ikke er mulig i vår tids medievirkelighet, sier Galeotti.

Samtidig er ikke voldsutøvelsen ensidig i det opprørsherjede Kiev. Flere enn 100 offiserer fra ulike deler av politi og spesialstyrker, inkludert «Berkut», skal ha blitt skadet i møte med demonstranter. Under opptøyene lar demonstranter steiner og Molotov-coctails regne over sikkerhetsstyrkene.

Det har ved flere anledninger dukket opp bilder av politifolk som sikter på folk med gevær. Men også bilder av demonstranter med håndvåpen er blitt sendt ut.

I en pressemelding lørdag opplyser innenriksminister Vitalij Zakarsjenko at én politimann skal ha blitt skutt i løpet av natta, og at tre er kidnappet. Opposisjonen avviser dette.
Truer med sterkere lut «Berkut» er underlagt det ukrainske innenriksdepartementet, og er således under Zakarsjenkos kontroll.

Innenriksmininsteren, som er en nær støttespiller av president Viktor Janukovitsj, mener imidlertid at tida tydeligvis er inne for de ukrainske myndighetene til å bruke enda mer muskler.

Lørdag ettermiddag kom en dårlig skjult trussel om å sette inn hæren for å knekke demonstrantene.

- Våre forsøk på å løse konflikten med fredelige midler, uten å ty til militær konfrontasjon, har ingen effekt, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!