Berlin på konkursens rand

Berlin må kvitte seg med 40 000 ansatte for å klare å betjene milliardgjelda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt i jule- og nyttårsfeiringen går mange barn og foreldre i Berlin rundt og gruer seg til det nye året. For den tyske hovedstaden er på konkursens rand og vet ikke hvor lenge den kan holde barnehagene åpne.

Det er trist nok i barnehagene som det er, for penger til vedlikehold fins det heller ikke. Resultatet er knuste vinduer, tak som lekker, toaletter som ser like ille ut som de lukter og ubrukelige, om ikke direkte farlige, lekeapparater.

- Hvor kom all denne gjelden fra? Berlin er blakk, og staten må betale, lyder teksten i en spottevise som i disse dager går på folkemunne blant byens 3,4 millioner innbyggere. -Berlin kan ikke komme seg gjennom dette ved egen hjelp, sukker en finansekspert.

Gjelden bare vokser

Siden Berlin-muren falt i 1989 og de to hoveddelene av byen smeltet sammen igjen, har Berlins offentlige gjeld vokst byens borgere og myndigheter fullstendig over hodet. Men problemene skyldes ikke bare gjenforeningen.

I juni for halvannet år siden ble det avslørt at finansselskapet Bankgesellschaft Berlin AG, der Berlin by var største eier, holdt på å bryte sammen. Problemene i selskapet påførte byen store tap.

For fem år siden var Berlins offentlige gjeld beregnet til 20 milliarder euro, eller vel 145 milliarder kroner. I dag er tallet steget til 46 milliarder euro (335 milliarder kroner), og hvis gjelden fortsetter å øke i samme tempo, vil den i 2006 ha kommet opp i over 58 milliarder euro (422 milliarder kroner).

Skjærer til beinet

Gjeldsbyrden tilsvarer allerede 13.000 euro, det vil si 95.000 kroner, for hver eneste innbygger i Berlin. Byen ser ingen annen vei ut av uføret enn å kutte til beinet overalt der det finnes utgifter å kutte.

Derfor skal antall ansatte i Berlins offentlige administrasjon og byens tjenester reduseres fra dagens 140.000 til 100.000 - «på mellomlang sikt», som det heter. De 75.000 kontoransatte må dessuten arbeide to timers ubetalt overtid hver uke.

Byens fedre gjør også sitt: Senatorene, det vil si medlemmene av byregjeringen, har gitt avkall på gratis slips prydet med Berlins byvåpen.

Berlins problemer skyldes ikke bare etterslep fra det vanstyrte DDR og senere politisk udugelighet. Hele Tyskland sliter med treg økonomisk utvikling, voksende offentlig gjeld, sviktende skatteinngang og en arbeidsledighet på over fire millioner.

(NTB-AFP)

FEIRET: I 1999 feiret innbyggerne i Berlin at det var ti år siden muren falt. Nå er byen nærmest konkurs.