TARTARBALLER OG LÅRSTYKKE: Blant for- og hovedrettene kan spisegjestene boltre seg i en rekke retter hvorav de aller fleste er basert på menneskekjøtt. Tilfanget av tartardonorer er foreløpig ukjent. Faksimile: FLIMÉS HJEMMESIDE
TARTARBALLER OG LÅRSTYKKE: Blant for- og hovedrettene kan spisegjestene boltre seg i en rekke retter hvorav de aller fleste er basert på menneskekjøtt. Tilfanget av tartardonorer er foreløpig ukjent. Faksimile: FLIMÉS HJEMMESIDEVis mer

- Berlin-restaurant skal servere menneskekjøtt

Medlemmene kan selv donere kroppsdeler til matrettene. Men det hele kan vise seg å være en gigantbløff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fra menyen: grillet lårstykke servert med fersken/banan/palmehjerte-chutney; soltørket filet med banan, søtpotet og rotfrukter. Eller hva med friterte tartarballer med sursøt dip?

Fristende nok, kanskje. Men hva hvis vi legger til at flesteparten av rettene vil inneholde menneskekjøtt?

Massiv kampanje Tyskerne kan knapt tro sine egne øyne; de siste dagene er de blitt utsatt for en massiv reklamekampanje for Berlin-restauranten Flimé på TV, nettet og i aviser.

I kampanjen blir de oppfordret til å donere utvalgte kroppsdeler til kjøkkenet.

restaurantens nettside kan man melde seg som medlem, og etter en medisinsk undersøkelse «står du fritt til å velge hvilken kroppsdel du vil donere». Det søkes for øvrig etter «tolerante kjøkkenassistenter» og «åpensinnede kirurger». Sykehusregninga tar kjøkkensjefen.

«Wari-kjøkken» Flimé kaller konseptet sitt for «wari-kjøkken», etter Amazonas-indianerstammen waricaca', som, før europeernes inntog, hadde som skikk å fortære deler av avdøde personer som sto dem nær, for å minske gapet mellom levende og død.

«Spising er mer enn bare tilfredsstillelsen av sult» er Flimés motto. Restauranten opplyser at menyen kombinerer wari-kulturen med klassisk brasiliansk kjøkken.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Nestleder i Berlin-avdelingen av regjeringspartiet CDU, Michael Braun, sier til Bild.de at han har mottatt flere opprørte e-poster med protester mot restauranten.

- Det er ekkelt. Jeg går ut fra at det dreier seg om en feilslått spøk, sier Braun.

I det hele tatt er det mange som tror det hele er et spektakulært PR-stunt; restauranten er ennå ikke åpnet, og det er ikke kjent hvor den kommer til å ligge.

Og det kan godt hende skeptikerne har rett.

YouTube-videoer En video som ligger ute på YouTube, viser angivelig et nyhetsinnslag med lokale demonstrasjoner mot den opprinnelige Flimé-restauranten, som skal ligge i byen Guajará-Marim i Nord-Brasil. Videre er restaurantens angivelige kokk Eduardo Amado intervjuet.

- Alle som kommer til restauranten, kommer alltid tilbake med et smil om munnen, sier Amado og varsler åpningen av filialen i Berlin.

- Vi sitter for tida i forhandlinger, og åpner trolig i september, sier kokken.

Han mener demonstrasjonene slett ikke er noen ulempe for restauranten; tvert imot bidrar de til å skape blest rundt konseptet.

I tillegg til nyhetsinnslaget fins det videoer med brukererklæringer fra fornøyde spisegjester som skryter Flimé opp i skyene.

- VIL EKSPANDERE: Kjøkkensjef Eduardo Amando ved den angivelige originale Flimé-restauranten i Nord-Brasil opplyser i «nyhetsinnslaget» at de ligger i forhandlinger om åpningen av en filial i Berlin. Faksimile: YOUTUBE
- VIL EKSPANDERE: Kjøkkensjef Eduardo Amando ved den angivelige originale Flimé-restauranten i Nord-Brasil opplyser i «nyhetsinnslaget» at de ligger i forhandlinger om åpningen av en filial i Berlin. Faksimile: YOUTUBE Vis mer

- Jeg ble overrasket over at kjøttet var så velsmakende. Nå hører jeg at de skal åpne også her i Berlin, og vil oppfordre alle til å gå dit, sier en mann som kaller seg Hugo Avelar, på portugisisk.

Forfalskning Men videoene er av brasilianske medier avslørt som et falsum:

Ifølge avisa Opera Mundi er opptaket fra demonstrasjonen i virkeligheten fra Rio de Janeiro, fra en demonstrasjon rundt byggingen av rådhuset i storbyen. Videre er bynavnet Guajará-Mirim feilstavet, og brukerne som har lagt ut videoene, er helt ferske på YouTube og/eller vil ikke svare på avisas spørsmål.

Opera Mundi har også prøvd å ringe brasilianske Flimés telefonnummer - og kommet til en bankfilial.

- Det fins ingen restaurant med det navnet her i byen, sier bankfunksjonæren.

Vellykket Hvis det virkelig dreier seg om et PR-stunt, må man kunne si at det har vært vellykket; den oppsiktsvekkende saken har vært omtalt i medier verden rundt.

Og i tilfelle det hele er et stunt, er valget av Berlin muligens ikke helt tilfeldig; det er ikke så altfor lenge siden berlineren Bernd Jürgen Brandes frivillig meldte seg for kannibalen Arwin Meiwes.

Meiwes kuttet av, tilberedte og spiste Brandes' penis (sammen med Brandes selv), før han drepte og parterte gjesten og la legemsdelene han ikke fikk spist med en gang, i fryseren for seinere fortæring.

Skulle det vise seg at Flimé virkelig åpner i Berlin, er det lite som rent juridisk kan stoppe geskjeften; kannibalisme er ikke forbudt, og det er heller ikke ulovlig å donere bort kroppsdeler.

På den annen side: Hvis det hele derimot skulle være en eneste stor bløff, er det fremdeles høyst uvisst hva eller hvem PR-stuntet skal skape blest om.

- ANTIKANNIBALISMEDEMONSTRASJON: «Nyhetsinnslaget», fra en ikke spesifisert TV-kanal, viser det som angivelig er en demonstrasjon mot brasilianske Flimé i byen Guajará-Mirim nord i landet. Avisa Opera Mundi kan imidlertid fortelle at demonstrasjonen fant sted i Rio de Janeiro og ble avholdt i forbindelse med byggingen av nytt rådhus i storbyen. Faksimile: YOUTUBE
- ANTIKANNIBALISMEDEMONSTRASJON: «Nyhetsinnslaget», fra en ikke spesifisert TV-kanal, viser det som angivelig er en demonstrasjon mot brasilianske Flimé i byen Guajará-Mirim nord i landet. Avisa Opera Mundi kan imidlertid fortelle at demonstrasjonen fant sted i Rio de Janeiro og ble avholdt i forbindelse med byggingen av nytt rådhus i storbyen. Faksimile: YOUTUBE Vis mer