- Berlinmurens fall viser at drømmer kan bli virkelige

Tyskere og tilreisende flokket til Brandenburger Tor søndag for å delta i en gedigen folkefest og dele minner om en gledens natt for 25 år siden.

EN GRENSE AV LYS: Ballonger slippes fra installasjonen' Lysets grense' foran et maleri av kommunistlederne Leonid Bresjnev og Erik Honecker på en rest av Berlin-muren. Foto: Axel Schmidt/ Reuter/ NTB Scanpix
EN GRENSE AV LYS: Ballonger slippes fra installasjonen' Lysets grense' foran et maleri av kommunistlederne Leonid Bresjnev og Erik Honecker på en rest av Berlin-muren. Foto: Axel Schmidt/ Reuter/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 Jubileet for den forhatte Berlinmurens fall ble markert med en rekke følelsesladde markeringer gjennom helgen.

Høydepunktet for mange av dem som hadde trosset det kjølige høstværet for å delta i feiringen, var en gigantisk gatefest ved Brandenburger Tor, som har blitt symbolet på det gjenforente Tysklands hovedstad.

Rundt 7.000 hvite, lysende heliumballonger ble søndag kveld sluppet opp mot himmelen. Ballongene, kalt Frihetens ballonger, har de siste dagene dannet en 15 kilometer lang såkalt lysgrense der Berlinmuren en gang sto.

- Berlinmurens fall har vist at drømmer kan bli til virkelighet, sa Tysklands statsminister Angela Merkel da hun åpnet den offisielle feiringen tidligere på dagen.

Under at ingen ble skutt Merkel, som selv vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland, festet en rose i en sprekk i muren ved minnesmerket i Bernauer Strasse og tente lys for de falne der muren en gang sto. Minst 136 mennesker døde her mens de forsøkte å flykte over til Vest-Tyskland. At muren til slutt falt uten at et eneste skudd ble løsnet, er et mirakel, mener Merkel og mange med henne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer