PÅ JOBBJAKT: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi savner tydeligvis å være i maktposisjon. Nå åpner han for å bli finansminister i kriserammede Italia. Foto: EPA
PÅ JOBBJAKT: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi savner tydeligvis å være i maktposisjon. Nå åpner han for å bli finansminister i kriserammede Italia. Foto: EPAVis mer

Berlusconi åpner for å bli finansminister

Silvio Berlusconi måtte gå av som statsminister som følge av Italias økonomiske uføre. Nå lufter han muligheten for en finansministerpost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias tidligere statsminister kunngjorde mandag at han fornyer alliansen med Lega Nord foran valget i februar.

- En avtale er undertegnet, sa Berlusconi til fjernsynskanalen RTL.

Avtalen innebærer blant annet at Berlusconi ikke stiller som kandidat til å bli statsminister, noe Lega Nord har satt som vilkår for et samarbeid.

- Silvio Berlusconi har akseptert vårt krav om ikke å stille som statsministerkandidat, sier Roberto Maroni, leder av Lega Nord.

Samarbeidet mellom Berlusconis parti Il Popolo della Libertà (PDL) og Lega Nord kan bli viktig for valgutfallet. I dag leder venstresiden på gallupen, men flertall i senatet er innenfor rekkevidde for PDL og Lega Nord.

Finansminister? Statsministervervet kan nå i stedet gå til PDLs partisekretær Angelino Alfano, mens Berlusconi tar en annen post.

- Alfano kan bli vår statsministerkandidat, og så kan jeg bli finansminister, sier Berlusconi.

Hvor alvorlig Berlusconi er i spørsmålet om en finansministerpost, er uklart. Nyhetsbyrået DPA påpeker at 76 år gamle Berlusconi har endret mening flere ganger i løpet av de siste månedene.

Avgang Berlusconi ble tvunget til å trekke seg som statsminister i 2011. Det skjedde etter at krisen i Italias økonomi hadde forverret seg dramatisk, lånekostnadene skutt i været og kritikken mot Berlusconi for manglende handlekraft ble overdøvende.

Selv har Berlusconi anklaget etterfølgeren Mario Monti for å drive en politikk diktert av Tyskland som har «skapt en krisesituasjon som er mye verre enn det vi opplevde».

Målinger Ifølge en ny meningsmåling vil PDL og Lega Nord i samarbeid få rundt 28 prosent av stemmene i valget 24. og 25. februar.

Men det er fortsatt en sentrum-venstre-koalisjon ledet av Pier Luigi Bersani som leder på målingene med mellom 38 og 39 prosent av stemmene.

Statsminister Mario Monti, som sammen med en teknokratregjering har fått æren for å rette opp noen av Italias mange økonomiske problemer, får sammen med sin sentrumsblokk en oppslutning på mellom 14 og 15 prosent.

(NTB)