- Berlusconi blir dømt fordi han lever med kvinner. Hadde han vært homo hadde ingen rørt ham

President Vladimir Putin om homolovene i Russland.

PUTIN - THE MAN: Vladimir Putin uttaler seg friskt om homser. Foto: RIA Novosti / Reuters / NTB Scanpix
PUTIN - THE MAN: Vladimir Putin uttaler seg friskt om homser. Foto: RIA Novosti / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske presidenten er i sitt ess om dagen. Han høster lovord fra hele verden som mannen som fant en diplomatisk løsning på krisa i Syria etter gassangrepet i august.

I godt selskap er han enda mer frittalende enn vanlig.

Grovkalibret humor Og selskapet var godt da Putin denne uka møtte ledende russiske og utenlandske politikere og intellektuelle til den årlige Valdai-konferansen for å diskutere russisk politikk og Russlands plass i verden.

Det var her Putin fikk spørsmål om den nye homoloven som forbyr det loven omtalen som «homoseksuell propaganda overfor mindreårige». Loven har fått flere til å stille spørsmål om boikott av vinter-OL i Sotsji i februar.

Det var dette som fikk den russiske presidenten til igjen å dra fram sin ofte grovkalibrete humor.

- Berlusconi blir dømt fordi han lever med kvinner. Hadde han vært homo hadde ingen rørt ham, sa han.

Kommentaren høstet latter som varte i flere minutter, heter det i referatene fra møtet. Å erte på seg det politisk korrekte Vesten er en øvelse den russiske presidenten dyrker, ikke helt uten suksess hjemme.

Bunga-bunga-humor Putin er en mangeårig venn av den tidligere italienske statsministeren Berlusconi, som nå kjemper for restene av sitt politiske liv. Den russiske presidenten er en av dem som har deltatt i de såkalte bunga-bunga-selskapene som Berlusconi er kjent for å arrangere. Det er på noen av disse festene Berlusconi også har invitert prostituerte.

Men Putins anliggende på Valdai-møtet var det kommende OL, som på mange måter er Putins baby, som han la hele sin prestisje i å få.

I en annen kommentar tok han også tak i det politisk korrekte Vesten da han antydet at homoekteskap ville legge Europa øde.

- Europeerne er i ferd med å dø ut på grunn av homo-ekteskapene, fordi de ikke lager barn, sa Putin.

Angrep på homser Mens homo-loven fra i sommer har blitt kritisert for å åpne for vold og sjikane mot homser i Russland, mener myndighetene at loven ikke innebærer noen diskriminering på grunn av seksuell legning. Det understreket også Putin på Valdai-møtet.

- Loven gjelder bare propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forbindelser overfor mindreårige, sa Putin.

Men loven legitimerer angrep på og diskriminering av homoseksuelle, mener menneskerettighetstalsmenn, USA og EU. I det siste har det vært en farsott av voldelige angrep på homoseksuelle i Russland, som ofte filmes mens ofrene fornedres, blant annet med å tvinges til å stikke flasker og andre ting opp i anus.

GODE VENNER: Vladimir Putin og Silvio Berlusconi har vært i lystig lag sammen ved flere anledninger. Foto: AP / NTB Scanpix
GODE VENNER: Vladimir Putin og Silvio Berlusconi har vært i lystig lag sammen ved flere anledninger. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer