Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi er uten pass og kan ikke reise utenlands

Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, er uten pass og får ikke lov til å dra til Belgia for å møte politiske reisefeller på ytre høyre.

REISEFORBUD: Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, har ikke lenger gyldig pass og kan ikke reise utenlands, ettersom han er domfelt. Foto: EPA / Scanpix / ANGELO CARCONI
REISEFORBUD: Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, har ikke lenger gyldig pass og kan ikke reise utenlands, ettersom han er domfelt. Foto: EPA / Scanpix / ANGELO CARCONI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke truet faktisk Berlusconi med en revolusjon i gatene i Italia, dersom han, som tre ganger har vært regjeringssjef, måtte sone sin idømte straff. I august ble en  dom på fire års fengsel fra to lavere domstoler for grov skatteundragelse stadfestet i Kassasjonsretten i Italia, landets øverste ankedomstol.

Indratt
Statsadvokatene fikk da hans pass indratt, av fare for mulig landsflukt fra domfelte. Berlusconi avviser faren for landsflukt, men hans søknad om å få tilbake passet er avvist.

Dommen på fire års fengsel ble juridisk satt ned til ett års soning, i tråd med en lov som Silvio Berlusconi fikk vedtatt som statsminister. Ettersom han er eldre enn 70 år, blir straffen omgjort til husarrest eller samfunnstjeneste. Berlusconi har valgt samfunnstjeneste. Men han motsetter seg dette.

Avsatt
Etter dommen ble Silvio Berlusconi fradømt sitt sete som senator av Senatet, i tråd med en lov som sier at den som er dømt til mer enn to års fengsel skal miste setet i Senatet eller Deputertkammeret og ikke kunne stille til valg i de neste seks år. Dermed mistet Berlusconi også sitt diplomatiske pass.

Nå må «Il Cavaliere» - «Ridderen» - holde seg hjemme i en slags foreløpig husarrest, mens partifellene reiser til en politisk konferanse i Belgia.

Den 77 år gamle tidligere statsministeren kan dermed ikke benytte seg av innbydelsen fra Europeisk Folkeparti (EPP), som samler de konservative partiene i EU, men hvor Berlusconi ikke er særlig godt likt, til å delta på en konferanse i Belgia, hvor man skal drøfte høyresidas framtid i EU. Få tror, imidlertid, også på høyresida, at Berlusconi tilhører framtida.

Rettsstrid
Berlusconis partifelle Mariastella Gelmini raser mot avslaget.

- Berlusconis fravær fra møtet i EPP bør få andre sentrum-høyreorienterte ledere i Europa grunn til å tenke over rettstilstanden i Italia, sa Gelmini onsdag.

Hun mente avslaget føyer seg inn i en serie overgrep mot Berlusconi fra rettsvesenets side. Berlusconi har i to tiår ligget i strid med rettsvesenet. Han mener seg forfulgt av «kommunistiske dommere» og «feministiske statsadvokater».

Berlusconis advokater har argumentert med at domstolen bryter Schengen-avtalen om fri bevegelse over landegrensene i Europa, ved å nekte ham å reise til Belgia.

Men avtalen gjelder altså ikke dømte forbrytere uten gyldige reisepapirer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media