Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi for retten i november

Mistet immuniteten sin denne måneden. Nå må han svare for millionkorrupsjon.

MÅ SVARE FOR SEG: Italias statsminister Silvio Berlusconi. Foto: AP photo/Pier Paolo Cito/Scanpix
MÅ SVARE FOR SEG: Italias statsminister Silvio Berlusconi. Foto: AP photo/Pier Paolo Cito/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Italias statsminister Silvio Berlusconi skal i november stå for retten i Italia, tiltalt for skattesnusk.

Dette er en konskvens av en kjennelse fra Italias høyesterett i starten av oktober. Rettens 15 dommere bestemte at immuniteten landets myndighetstopper - særlig Berlusconi - har nytt godt av er i strid med grunnloven. Det betyr at statsministeren kan rettsforfølges på lik linje med alle andre italienske statsborgere.

Millionkorrupsjon
Det betyr at den italienske statsministeren trolig må forberede seg på flere svært betente rettssaker knyttet til blant annet korrupsjon og skattesvindel.

Ifølge BBC må Berlusconi stille i retten allerede 16. november, noe som er mye tidligere enn antatt. Da må han svare på svindelanklager i forbindelse med kjøp av TV- og filmrettigheter til hans familieselskap Mediaset.

Berlusconi nekter for å ha gjort noe galt.

Han må også møte i retten tiltalt for å ha betalt den britiske skatteadvokaten David Mills 600 000 dollar, rundt 3,6 millioner kroner, for et falskt vitnemål i retten som dekket over lovbrudd gjort av Berlusconis selskap, Mediaset. Mills ble i februar dømt til fire og et halvt års fangsel, mens statsministeren altså kunne glise videre. Det er ikke fastsatt noe dato for denne rettssaken.

Stort press
Den såkalte «Alfano-loven», ga de fire øverste lederne i Staten - presidenten i Republikken, de to presidentene i Senatet og Deputertkammeret og statsministeren - straffefrihet så lenge de sitter i embetet. Immuniteten trådte i kraft i fjor sommer, samtidig som Berlusconi skulle sitte på tiltalebenken i Milano.

Loven var et av de første vedtakene parlamentet gjorde like etter at den styrtrike mediemogulen og politikeren hadde vunnet valget i fjor, og den stanset alle tiltaler mot statsministeren.

Ifølge BBC har Berlusconi vært involvert i 2 500 rettssaker det siste året. Han møter som regel ikke opp selv, og lar advokatene sine gjøre jobben for seg.

Politiske eksperter mener Berlusconi ikke nødvendigvis trenger å gå av dersom han blitt funnet skyldig, men det gir han utvilsomt enda mer press.

Skandaler
Fra før har sommerens mange skandaler lagt et stort press på den italienske statsministeren.

Da var fokuset på hans fester med innleide prostituerte og fjernsynsvertinner, omgang med mindreårige og påfølgende skilsmisse og strid med biskopene, i tillegg til sleivete bemerkninger om det «solbrune» ekteparet Obama.

Statsministeren har flere ganger tidligere blitt frikjent i korrupsjonssaker, blant annet for å ha bestukket dommere på slutten av 1980-tallet for at de skulle hindre at det store statlige matvareselskapet SME ble solgt til en av hans forretningsrivaler.

ELSKET OG HATET: Italienere flest liker han, ifølge italienske aviser. Foto: AFP PHOTO/ANDREAS SOLARO/Scanpix
ELSKET OG HATET: Italienere flest liker han, ifølge italienske aviser. Foto: AFP PHOTO/ANDREAS SOLARO/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media