FINITO: Silvio Berlusconi kan nå gå av, etter at sparepakken for italiensk økonomi er vedtatt. Foto: EPA/Scanpix
FINITO: Silvio Berlusconi kan nå gå av, etter at sparepakken for italiensk økonomi er vedtatt. Foto: EPA/ScanpixVis mer

Berlusconi går av klokka halv ni i kveld

- Gå av! Gå av!, roper folkemengden. Og nå gjør Berlusconi som folket vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Silvio Berlusconi leverer sin avskjedssøknad klokken halv ni lørdag kveld, opplyser presidenten. Berlusconi hadde sagt at han ville gå av først når den italienske nasjonalforsamlingen hadde vedtatt sparepakken for den italienske økonomien. Da det endelige vedtaket ble tatt lørdag kveld, var alt duket for statsministerens avgang, og ifølge president Giorgio Napolitano skulle Berlusconi levere avskjeden klokken 20.30. Flere tusen demonstranter samlet seg i Romas gater med plakater med påskriften «farvel, Silvio». - Gå av! Gå av! ropte folkemengden og jublet da vedtaket i underhuset var et faktum. - Det har vært 17 år med antikultur, sier studenten Raffaele Di Nitto.
Enorm gjeld President Giorgio Napolitano har sørget for å få fortgang i prosessen etter at Silvio Berlusconi tirsdag denne uka kunngjorde at han går av når pakken med økonomiske reformer og innstrammingstiltak er vedtatt. Økning av pensjonsalderen og økt moms er blant tiltakene, som er rettet mot å skape vekst i økonomien og få kontroll med Italias enorme gjeld på hele 15.000 milliarder kroner — 120 prosent av brutto nasjonalprodukt. Usikkerheten rundt Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, er svært stor, og Italias partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten til landet i markedet. Frykten er at Italia skal ende opp i samme situasjon som Hellas.

- Ny vår Napolitano vil trolig utnevne tidligere EU-kommissær Mario Monti til ny statsminister, og en ny regjering kan være på plass søndag kveld eller mandag morgen. - Vi håper denne dagen markerer starten på en ny vår for Italia, sa opposisjonspolitiker Massimo Donadi under lørdagens avstemning.

- I dag faller teppet for en lang og smertefull fase i Italias politiske historie. Landet ønsker blanke ark for å begynne på nytt, supplerte opposisjonspolitiker Dario Franceschini.

(NTB)

GÅR AV: Her er Berlusconi avbildet under dagens avstemning. Foto: AFP/Scanpix
GÅR AV: Her er Berlusconi avbildet under dagens avstemning. Foto: AFP/Scanpix Vis mer