Berlusconi gir fra seg makten

Statsminister Silvio Berlusconi går av førstkommende tirsdag for å bane vei for Romani Prodis nye italienske regjering. Det ble klart etter at Berlusconi gikk på to parlamentariske nederlag lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nyhetsbyråene Ansa og Apcom sa Berlusconi dette lørdag da han ble spurt om når han går av.

– Regjeringsmøtet skal holdes på tirsdag, sa Berlusconi.

Berlusconis parti og regjering tapte parlamentsvalget nylig, men den sittende statsministeren har hatt vanskelig for å innrømme valgnederlaget.

– Endelig på plass

Få timer tidligere ble Prodis egne kandidater valgt til presidentskapene i de to kamrene i den italienske nasjonalforsamlingen. Flere valgrunder måtte til for å få valgt Franco Marini som den nye presidenten i det italienske Senatet. Ifølge italienske medier var kampen om posisjonen bitter og reflekterer senter-venstrekoalisjonens problemer med å få kontroll over overhuset, hvor majoriteten er knappest mulig.

Marini gikk seirende ut av den fjerde valgomgangen etter sylskarp konkurranse fra kristendemokratenes Giulio Andreotti. Andreotti var Silvio Berlusconis og hans koalisjons kandidat til posisjonen.

Bare få timer tidligere lørdag vant Romani Prodis kandidat Fausto Bertinotti presidentskapet i parlamentets underhus. Bertinotti er en politisk veteran og leder av det italienske kommunistpartiet.

– Jeg er veldig glad. Nå har vi endelig kommet på plass, sa Prodi. Landets nye statsminister ble møtt med voldsom applaus i begge kamrene. For med lørdagens to valg, kan oppmerksomheten endelig flyttes til dannelsen av en helt ny regjering, ledet av Romani Prodi.

GIR SEG: Italias omstridte statsminister Silvio Berlusconi gir seg etter flere uker med valgkrangling. Foto: Reuters
GIR SEG: Italias omstridte statsminister Silvio Berlusconi gir seg etter flere uker med valgkrangling. Foto: Reuters Vis mer

Kan bli tøft

Prodi, som med sin venstre-sentrumskoalisjon vant valget 9. og 10. april med et nødskrik, ventes å få ordre av president Carlo Azeglio Ciampi om å danne ny regjering i løpet av de neste to-tre ukene.

Ifølge BBC er det imidlertid ventet at Berlusconi blir sittende som leder av en overgangsregjering mens Prodi arbeider med å sette sammen sin egen.

Selv med lørdagens to seire, kan Prodi få det tøft med å få gjennomslag for regjeringens saker. I Senatet har alliansen hans kun to seters overvekt. Ved fravær og sykdom fra bare en senator vil partiet slite.

(ANB)