Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi kastet ut av nasjonalforsamlingen

Med umiddelbar virkning.

 KASTES UT:  Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er sparket ut av nasjonalforsamlingen i seks år med umiddelbar virkning, melder NTB.   Foto: REUTERS / Tony Gentile / NTB Scanpix
KASTES UT: Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er sparket ut av nasjonalforsamlingen i seks år med umiddelbar virkning, melder NTB. Foto: REUTERS / Tony Gentile / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er sparket ut av nasjonalforsamlingen med umiddelbar virkning.

Bakgrunnen for utkastelsen er en dom for skattesvik. Italiensk lov sier at personer dømt for kriminelle handlinger skal kastes ut av nasjonalforsamlingen.

Berlusconi kan heller ikke stille som kandidat i politiske valg de neste seks årene.

Avstemningen fant sted i Senatet onsdag kveld. Både den sittende regjeringen og den rebelske Femstjernersbevegelsen hadde på forhånd sagt at Berlusconi ikke fortjener å få beholde plassen.

Like før avstemningen holdt Berlusconi en tale til tilhengere utenfor sin bolig i Roma. Der ga han uttrykk for både bitterhet og sorg.

- Sorgens dag - Det er en bitter dag, en sorgens dag for italiensk demokrati, sa Berlusconi til folkemassen.

Han sa også at dommerne som i august dømte ham for skattesvindel, åpnet for at Italia vil bli overtatt av sosialister. Samtidig fastslo han at han ikke kommer til å fortsette å lede sitt eget parti Forza Italia.

- Vi må bli værende på banen, vi må ikke fortvile selv om lederen av sentrum-høyre ikke er senator mer. Det er ledere for andre partier som ikke er parlamentarikere, sa han.

To personer viste en fascisthilsen idet Berlusconi avsluttet talen.

- Mer voksne Men selv om Berlusconis parti greide å mobilisere tusenvis av støttespillere, ser de fleste italienerne ut til å være grundig lei mannen som har vært Italias statsminister hele tre ganger, og som har dominert italiensk politikk i 20 år.

- Vi greide å få slutt på 20 års fascisme, vi kan få slutt på 20 års berlusconism også. Jeg håper at vi kan bli et mer voksent land heretter, sier Giulio fra Roma til nyhetsbyrået AFP.

Pensjonisten Guida mener noe av det samme.

- Berlusconi har ruinert oss Og om han skulle lytte til meg, så bør han pakke sine vesker og dra! sier han.

Ifølge meningsmålinger har Berlusconi fortsatt støtte fra hver femte italienske velger.
 
(NTB)