Berlusconi klamrer seg til makten

Nekter å erkjenne nederlaget, og foreslår storkoalisjon. Valgvinner Romano Prodi sier tvert nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den italienske statsministeren Silvio Berlusconi nekter å erkjenne at motstanderen, venstresidens Romano Prodi, vant valget.


Etter at utenlandsstemmene var talt opp ved middagstider i dag var det klart at venstre-koalisjonsleder Romano Prodi hadde vunnet over Berlusconi med
knappest mulig margin.

Prodi vant flertall i underhuset med bare 0,1 prosentpoeng mer stemmer enn rivalen. Nye valglover gir ham likevel 340 mot 277 stemmer i det italienske underhuset, og dermed statsministerposten.

- Uregelmessigheter

Berlusconi hevder nå at det var en rekke «uregelmessigheter» ved valget, og vil ikke erkjenne nederlaget.

- Det er mulig vi ikke kan bekrefte at dette har vært et legalt valg, sa han i ettermiddag, ifølge AP.

En av statsministerens medarbeidere uttalte i dag at det må gjennomføres en grundig granskning av de 500 000 stemmesedlene som ble annullert, melder BBC.

Samtidig understreket Berlusconi at han ikke vil nøle med å anerkjenne at motparten vant, dersom det de nødvendige kontroll-prosedyrene er gjennomført og viser et slikt resultat til slutt.

Berlusconi klamrer seg til makten

Vil samarbeide

Berlusconi foreslo overraskende nok en bred koalisjon mellom den italienske høyre- og venstresiden:

- Kanskje bør vi følge eksempelet fra andre europeiske land, som Tyskland, for å se om det ikke ville være en ide å forene kreftene og regjere i harmoni, sa han på en pressekonferanse i Roma i dag, ifølge Politiken.

Prodi sa i kveld at Berlusconis motvilje mot å erkjenne valgnederlaget er helt uhørt, og avviser forslaget om storkoalisjon.

- Vi gikk til velgerne med en helt klart definert koalisjon. Vi vil styre med flertallet, sier Prodi.

VIL IKKE ERKJENNE NEDERLAGET: Silvio Berlusconi på vei ut fra pressekonferansen i Roma i dag. Foto: Alessandro Bianchi/Reuters
VIL IKKE ERKJENNE NEDERLAGET: Silvio Berlusconi på vei ut fra pressekonferansen i Roma i dag. Foto: Alessandro Bianchi/Reuters Vis mer
VANT VALGET: Venstresidens Romano Prodi.