Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi leder EU

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Silvio Berlusconi holdt i går sin tiltredelsestale i Europa-parlamentet i Strasbourg som ivaretaker, på vegne av Italia, av EU-formannskapet det neste halve året. Noen av representantene for partiet De grønne holdt opp protestplakater med teksten «Loven er lik for alle». Like før Italia tok over formannskapet fra Hellas, trumfet Berlusconis tilhengere i den italienske nasjonalforsamlingen igjennom en lov som gir statsministeren immunitet så lenge han er regjeringssjef. Berlusconi står tiltalt i en korrupsjonssak. Dommerne som hadde saken, la den til side etter vedtaket i nasjonalforsamlingen, men ba samtidig Italias høyesterett vurdere om immunitetsloven strider mot Italias grunnlov.

Det italienske formannskapet kommer på et svært ubeleilig tidspunkt. Grunnlovskonventet i unionen har nettopp lagt fram et utkast til EUs første grunnlov. Utkastet skal behandles på en regjeringskonferanse i Roma til høsten, og kan gå inn i historien som den nye Roma-traktaten. Det er flere enn protestantene i Europa-parlamentet som mener at statsminister Berlusconi er en lite verdig vert for denne historiske regjeringskonferansen.

Silvio Berlusconi er den skandaleombruste mediemagnaten og mangemillionæren som to ganger har brukt sin mediekontroll for å fremme sine egne, politiske ambisjoner om å bli landets regjeringssjef. Den omfattende dokumentasjonen som foreligger om dette, viser til overmål at Berlusconi beveger seg på kanten både av straffeloven og helt grunnleggende demokratiske prinsipper. Det er god grunn til å frykte at det italienske formannskapet vil bidra til at det reises økt tvil om demokratiets framtid innenfor unionen.

Statsminister Berlusconi var en av underskriverne på brevet fra åtte europeiske statsledere som støttet president George Bush foran invasjonen i Irak. I går lovet han å bidra til å reparere splittelsen mellom USA og Europa etter denne krigen. Det er ikke uten videre selvsagt at president Jacques Chirac og forbundskansler Gerhard Schröder har den største tillit til Berlusconi akkurat på dette området.